24 χρόνια από το θάνατο του Kurt Cobain

24 χρόνια από το θάνατο του Kurt Cobain

Ήταν μόλις 27 ετών όταν αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του

«Είναι καλύτερα να σβήσεις παρά να ξεθωριάσεις» ήταν οι τελευταίες λέξεις που έγραψε ο Kurt Cobain. Μετά αυτοκτόνησε με όπλο. Ήταν σαν σήμερα, 5 Απριλίου, του 1994.

Η γυναίκα του, Courtney Love, οι φίλοι και τα υπόλοιπα μέλη της ιστορικής μπάντας του, Nirvana, τον αναζητούσαν για μέρες.

Το άψυχο σώμα του Cobain βρέθηκε τρεις μέρες μετά, στις 8 Απριλίου, στο σπίτι που είχε στη λίμνη Ουάσινγκτον, από έναν ηλεκτρολόγο που είχε πάει εκεί για να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας.

Η νεκροψία έδειξε ως αιτία θανάτου τον αυτοπυροβολισμό αλλά στον οργανισμό του βρέθηκαν και μεγάλες ποσότητες σκληρών ναρκωτικών και ηρεμιστικών.

Έτσι έληξε μια μακρά μάχη με τον εθισμό του στις ουσίες.

Στις 10 Απριλίου, πάνω από 7.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα κεντρικό πάρκο του Σιατλ κάνοντας ολονυχτία στη μνήμη του Cobain.

Η αγάπη του Cobain για τη μουσική φάνηκε από πολύ νωρίς. Καθοριστικό για την πορεία του ήταν ένα δώρο που έλαβε στα 14α γενέθλιά του από τον θείο του: μια κιθάρα! Πάνω σε αυτή άρχισε να μαθαίνει μερικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των "Back in Black" των AC/DC και το "My Best Friend's Girl" των The Cars και σύντομα άρχισε να δουλεύει πάνω σε δικά του τραγούδια.

Το 1987, μαζί με τον φίλο του Krist Novoselic έφτιαξαν τους Nirvana.

Το συγκρότημα καθιερώθηκε ως τμήμα της μουσικής σκηνής του Σιάτλ, που κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ Bleach το 1989.

Το 1991, το τραγούδι Smells Like Teen Spirit από τον δίσκο Nevermind τους καθιέρωσε ως συγκρότημα αλλά και ως τους απόλυτους εκπροσώπους του grunge και της εναλλακτικής ροκ σκηνής. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν το τραγούδι «ύμνo» μιας ολόκληρης γενιάς.

Το 1993, ο εκδότης του περιοδικού Rolling Stone, David Fricke, χαρακτήρισε τον Cobain «Τζον Λένον» του grunge.

Το 2014 εντάχθηκε και επίσημα στο "Rock & Roll Hall Of Fame" μαζί με τα άλλα μέλη των Nirvana, Novoselic και Grohl, τιμώμενος με ένα tribute για τη συνεισφορά του στη μουσική με το συγκρότημα, 20 χρόνια μετά το θάνατό του.