ΗΠΑ: Η λύση του ονόματος ανοίγει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ

ΗΠΑ: Η λύση του ονόματος ανοίγει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ

Ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του στην απόφαση του Βουκουρεστίου

Επί σειρά ετών, η επίλυση της διαμάχης του ονόματος υπήρξε βασικός παράγοντας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτό είπε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζές Μπάλι. Σύμφωνα με τον ίδιο,

«Οι ΗΠΑ είναι απόλυτα συμμορφωμένες με την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία θα είναι εφικτή, μόλις υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση με την Ελλάδα του ζητήματος για το όνομα της χώρας».

Αυτό δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, Τζες Μπάλι, κατά την διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων IBNA. Πρόσθεσε δε με νόημα, ότι «η ΠΓΔΜ έχει την ευκαιρία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ σύντομα και πιστεύω ότι αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί».

Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε σύμφωνα με το δημοσίευμα και ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα, ότι η μη επίλυση της διαφορά με την Ελλάδα στο θέμα του ονόματος, απομακρύνει την ΠΓΔΜ από την ένταξή της στην Ευρωατλαντική Συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση, δήλωσε ότι «αυτή είναι η σωστή στιγμή, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, για να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ».