Το αρμόδιο ερευνητικό εργαστήριο δεν έχει ακόμη καταλήξει αν η νευροτοξική ουσία παρήχθη στη Ρωσία
Ο επικεφαλής του Πόρτον Ντάουν δήλωσε σήμερα ότι το ερευνητικό εργαστήριο του βρετανικού στρατού δεν έχει ακόμη καταλήξει αν η νευροτοξική ουσία που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ παρήχθη στη Ρωσία - ένα δεδομένο που οδήγησε στο μεγαλύτερο κύμα διασταυρούμενων απελάσεων διπλωματών στην Ιστορία.
«Κατορθώσαμε να ταυτοποιήσουμε τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok και ότι ήταν ένας στρατιωτικής προέλευσης νευροτοξικός παράγοντας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Πόρτον Ντάουν Γκάρι Άιτκενχεντ στο Sky News. «Δεν έχουμε εντοπίσει την ακριβή πηγή, αλλά χορηγήσαμε τις επιστημονικές πληροφορίες στην κυβέρνηση η οποία χρησιμοποίησε στη συνέχεια άλλες πηγές για να συνθέσει τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξατε», πρόσθεσε.
Εντούτοις επιβεβαίωσε ότι η ουσία απαιτούσε «ιδιαίτερα εξελιγµένες µεθόδους για να δημιουργηθεί, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο με τις δυνατότητες ενός κρατικού παράγοντα».
Ο Άιτκενχεντ τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση διαθέτει «άλλα στοιχεία» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καθορίσει την προέλευση του νευροτοξικού παράγοντα, κάποια εκ των οποίων βασίζονται σε υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών.
«Είναι η δουλειά μας να χορηγούμε τα επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία για το ποιος ακριβώς είναι αυτός ο συγκεκριμένος νευροτοξικός παράγοντας - ταυτοποιήσαμε ότι είναι από αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία και ότι είναι στρατιωτικής προέλευσης, αλλά δεν είναι η δουλειά μας να καθορίσουμε που παρασκευάστηκε», σημείωσε.
Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι αύριο, στη σύνοδο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, θα μπει ένα «τέλος» στις κατηγορίες που διατυπώνονται κατά της Μόσχας ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν περίπου 20 χώρες σε όλον τον κόσμο όπου είναι δυνατόν να παρασκευαστούν νευροπαραλυτικές ουσίες.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ, είπε ότι «η βρετανική θεωρία δεν θα επιβεβαιωθεί σε καμία περίπτωση».
Η Μόσχα αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από τη χημική επίθεση στον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και στην κόρη του Γιούλια στην νότια βρετανική πόλη Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντιμίρ Σίζοφ είχε τόνισε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC τον περασμένο μήνα ότι το εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι, υπονοώντας ότι θα μπορούσε η τοξική ουσία να προήλθε από εκεί.
Το Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει «ψήγμα αλήθειας» στον ισχυρισμό ότι η ουσία συνδέεται με το Πόρτον Ντάουν.