Τον έδιωξαν από τη ιερατική σχολή γιατί έπαιξε πιάνο

Τον έδιωξαν από τη ιερατική σχολή γιατί έπαιξε πιάνο

Η κλασική μουσική δεν συνάδει με την εικόνα ενός πιστού μουσουλμάνου ιερωμένου

Η κλασική μουσική και το πιάνο στάθηκαν η αιτία για να εκδιωχθεί σιίτης ιερωμένος του Λιβάνου από την ιερατική σχολή του. Ο Σαγιέντ Χουσέιν αλ Χουσεϊνί, 38 χρόνων, δεινός πιανίστας και ερασιτέχνης ποιητής, ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο ο ίδιος παίζει πιάνο, φορώντας την ενδυμασία του κληρικού.

Η πράξη του θεωρήθηκε «προκλητική» για εικόνα του μουσουλμάνου ιερωμένου και αποβλήθηκε από την ιερατική σχολή αλ Θαλακαΐν της Βηρυτού, παρά το γεγονός ότι ο Αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών του Ιράκ και σεβαστή φιγούρα για πάμπολλους Λιβανέζους, έχει πει πως ούτε το πιάνο, ως μουσικό όργανο, ούτε η κλασική μουσική απαγορεύονται από τη μουσουλμανική θρησκεία.

«Ήθελα να δείξω ότι οι ιερατικές σπουδές δεν πρέπει να είναι απομονωμένες από τον κόσμο ή από τους ανθρώπους ή από άλλες σπουδές» δήλωσε στο Reuters ο αλ Χουσεϊνί, ο οποίος διαφωνεί με τη σκυθρωπή εικόνα του μουσουλμάνου κληρικού.

Ο πιανίστας φιλόμουσος σιίτης ιερωμένος ανήρτησε το βίντεο, στις αρχές Μαρτίου, στον λογαριασμό του σε κάποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα σε μία ώρα είχε περισσότερα από 10.000 views.

Ακολούθησαν οι αρνητικές αντιδράσεις. «Είμαι λάτρης της μουσικής και της τέχνης. Αλλά είναι αδύνατον για μένα να αποδεχθώ την εικόνα ενός ιερωμένου με τουρμπάνι να παίζει μπροστά σε κόσμο. Το τουρμπάνι είναι ιερό κι έχω δικαίωμα να ασκώ κριτική» τουίταρε κάποιος @jouj_lebiiiiii.

Επιπλέον της μουσικής, ο αλ Χουσεϊνί  ποστάρει τακτικά ερωτικά ποιήματα που γράφει ενώ συνήθιζε να γράφει στίχους για τραγούδια της Χεζμπολάχ.