Οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου Ματαρέλα με τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να αρχίσουν στις 3 Απριλίου
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι μετέβη αργά το απόγευμα στο μέγαρο Κυρηνάλιο για να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
Πρόκειται για διαδικασία που προβλέπεται από το ιταλικό Σύνταγμα. Ενεργοποιείται μετά την εκλογή των νέων προέδρων της βουλής και της γερουσίας η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ιταλός πρόεδρος ζήτησε από τον Τζεντιλόνι να συνεχίσει να ασκεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, μέχρι να μπορέσει να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση.
Οι διαβουλεύσεις του Ματαρέλα με τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να αρχίσουν στις 3 Απριλίου και ενδέχεται να έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια.
Νωρίτερα σήμερα, το κίνημα Πέντε Αστέρων κατάφερε να πετύχει συμφωνία με την ιταλική κεντροδεξιά (υπό τον συντονισμό της Λέγκα) για την εκλογή των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας. Πρόεδρος της Γερουσίας εξελέγη η νομικός Ελισαμπέτα Κασελάτι, της Φόρτσα Ιτάλια, ενώ στη Βουλή επικράτησε το στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Ρομπέρτο Φίκο.
Η λύση αυτή βρέθηκε έπειτα από σοβαρή ένταση η οποία ξέσπασε, χθες βράδυ, στους κόλπους της κεντροδεξιάς: ο αρχικός υποψήφιος της κεντροδεξιάς για την προεδρία της Γερουσίας ήταν ο πρώην υπουργός της Φόρτσα Ιτάλια, Πάολο Ρομάνι. Ο γραμματέας της Λέγκα, όμως, Ματτέο Σαλβίνι, χθες το απόγευμα, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, αποφάσισε να αποσύρει την υποστήριξή του από το πρόσωπο του Ρομάνι, και ανακοίνωσε ότι θα στήριζε μια γερουσιαστή της Φόρτσα Ιτάλια.
Στόχος της κίνησης αυτής, σύμφωνα με τη Λέγκα, ήταν να απεμπλακεί η κατάσταση και να μπορέσει να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για τις προεδρίες του κοινοβουλίου, και με τη στήριξη των Πέντε Αστέρων.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε αμέσως σε «ρήξη στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς συμμαχίας» και σε «εχθρική πράξη της Λέγκα», η οποία, σύμφωνα με τον πρώην Καβαλιέρε, στοχεύει σε κυβερνητική συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια.
Τελικά, έπειτα από μια νύχτα αλλεπάλληλων επαφών και νέα σύσκεψη της κεντροδεξιάς, σήμερα νωρίς το πρωί, βρέθηκε συμβιβασμός, με την επιλογή της Ελισαμπέτα Κασελάτι, για τη Γερουσία. Είναι σαφές, όμως, ότι το κλίμα, στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης παραμένει τεταμένο και ότι ο ρόλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει σοβαρά αποδυναμωθεί.