Τι λέει Ρώσος επιστήμονας ο οποίος έχει εργαστεί στο πρόγραμμα παρασκευής του
Η κόρη του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, η οποία τον επισκέφθηκε στη Βρετανία από τη Μόσχα, δεν θα μπορούσε εν αγνοία της να μεταφέρει αντικείμενα που είχαν εκτεθεί σε νευροτοξικούς παράγοντες καθώς θα είχε βιώσει πολύ σύντομα τις επιπτώσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sputnik ο ρώσος επιστήμονας Λέονιντ Ρινκ, ο οποίος παραδέχεται ότι έχει εργαστεί στο πρόγραμμα παρασκευής χημικών όπλων «Novitchok», γεγονός που φαίνεται να αντικρούει τη θέση της Μόσχας σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε τέτοιο πρόγραμμα.
«Το Novitchok δεν είναι μια ουσία, είναι ένα πρόγραμμα χημικών όπλων», εξηγεί στη συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, το οποίο τον παρουσιάζει ως έναν από τους επιστήμονες που σχεδίασαν το πρόγραμμα.
«Μια μεγάλη ομάδα από ειδικούς παρασκεύαζαν το Novitchok στη Μόσχα και στο Σιχάνι: τεχνικοί, ειδικοί στην τοξικολογία και βιοχημικοί. (...) Φτάσαμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», εξηγεί ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον Ρινκ, το πρόγραμμα ονομάστηκε στη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου «Novitchok-5», ενώ η τεχνολογία του προγράμματος είναι προσβάσιμη «σε μια ανεπτυγμένη χώρα για να την εισαγάγει» ή σε μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. «Η ανάπτυξη ενός τέτοιου όπλου δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα».
Την περασμένη εβδομάδα η βρετανική εφημερίδα The Telegraph υπαινίχθηκε ότι κάποιος νευροτοξικός παράγοντας πιθανόν να είχε τοποθετηθεί στη βαλίτσα της Γιούλια Σκριπάλ από τη Μόσχα.
«Αυτά είναι ανοησίες! Αυτό που γράφουν για τη μεταφορά δείγματος (του Novitchok) στη βαλίτσα της κόρης (του Σκριπάλ) είναι απολύτως ανόητα, γιατί σε αυτή την περίπτωση η Γιούλια δεν θα είχε φθάσει μέχρι το Λονδίνο».
Ο Σκριπάλ και η κόρη του βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από ένα εμπορικό κέντρο στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας, στις 4 Μαρτίου. Η βρετανική πλευρά ισχυρίζεται ότι οι δυό τους εκτέθηκαν στην ουσία A234, η οποία όπως λένε είναι ίδια με τους νευροτοξικούς παράγοντες τύπου Novitchok. Το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα για ανάμειξη στο περιστατικό, αλλά ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται τις κατηγορίες.
Η δηλητηρίαση των Σκριπάλ ήταν πολύ ερασιτεχνική για να έχει πραγματοποιηθεί από φερόμενους ρώσους κατασκόπους, είπε ο Ρινκ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Δεδομένου ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το περιστατικό είναι εν ζωή, είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι εμπλέκονται οι Ρώσοι στην υπόθεση αυτή: τέτοια κραυγαλέα άγνοια των φερόμενων κατασκόπων είναι απλώς γελοία και απαράδεκτη. Ακόμη και ένας ερασιτέχνης Ρώσος κατάσκοπος δεν θα χρησιμοποιούσε μια ουσία ρωσικής προέλευσης και με ρωσική ονομασία. Υπάρχουν πολλές περισσότερες κατάλληλες ουσίες. Το να πλήξεις έναν ασήμαντο στόχο με ρουκέτα και να αστοχήσεις είναι η απόλυτη βλακεία», είπε χαρακτηριστικά ο Ρινκ.
Ο Ρινκ είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν είχε κίνητρο να σκοτώσει τον Σκριπάλ καθώς είχε πάρει μέρος σε αμερικανο-ρωσική ανταλλαγή κατασκόπων το 2010 και δεν διέθετε πλέον σημαντικές πληροφορίες για να δώσει στη Ρωσία ή στη Βρετανία.
«Δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τη Μόσχα. Κατά δεύτερο λόγο, η συγκυρία είναι εξαιρετικά κακή για τη Ρωσία. Λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές (της Κυριακής) και λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου».
Η ρωσική πλευρά έχει ζητήσει πρόσβαση σε δείγματα της ουσίας, αλλά το αίτημά της έχει απορριφθεί. Ο Ρινκ είπε την Δευτέρα στο Sputnik ότι αυτή η άρνηση λέει πολλά καθώς η ανάλυση της ουσίας θα βοηθούσε στο να διακριβωθεί η προέλευσή της.