Η κηδεία του ραβίνου Γιόσεφ, η μεγαλύτερη του Ισραήλ

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ την κηδεία του πρώτου ραβίνου των Σεφαραδιτών Εβραίων, Οβάντια Γιόσεφ και πνευματικού ηγέτη του κόμματος Σας, ο οποίος πέθανε το πρωί σε ηλικία 93 ετών. 

Με δάκρυα στα μάτια, χιλιάδες υπερορθόδοξοι,σεφαραδίτες Εβραίοι,αποχαιρέτησαν τον άνθρωπο που τους ανέδειξε σε ισχυρή πολιτική δύναμη και άσκησε σημαντική επιρροή στο Ισραήλ επί πολλές δεκαετίες.  

Σε ένδειξη τιμής, το φέρετρο με τη σορό του ραβίνου Οβάντια Γιόζεφ, μετέφεραν ο Πρόεδρος της Ισραηλινής Δημοκρατίας Σιμόν Πέρες κι ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ ακόμα και ο Μαχμούντ Αμπας εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Παλαιστινιακής Αρχής στην οικογένεια του εκλιπόντος ραβίνου- παρά την μεγάλη αντιπαλότητα του παρελθόντος.

Λόγω του τεράστιου πλήθους, τα αυτοκίνητα  στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Ιερουσαλήμ ακινητοποιήθηκαν. Πολλοί ήταν αυτοί που άφησαν τα αυτοκίνητά τους όπου μπορούσαν και ακολούθησαν πεζή την κηδεία, μέχρι το μικρό νεκροταφείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η κηδεία του Γιόσεφ ήταν η μαζικότερη σε συμμετοχή που έχει γίνει ποτέ στην Ιερουσαλήμ και στη χώρα, γενικότερα.

"Υπολογίζουμε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι στη μεγαλύτερη κηδεία που έχει γίνει ποτέ στο Ισραήλ", ανέφερε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ, στο Twitter.

 

Έργα και ημέρες του "Αγιατολάχ του Ισραήλ" 

Οι επικριτές του αποκαλούσαν τον Οβάντια Γιόσεφ "Αγιατολάχ του Ισραήλ", λόγω των πύρινων κηρύγματά των κατά των εχθρών του Εβραϊκού κράτους και των ισχυρών αντι-αραβικών αισθημάτων του. 

Ο Γιόσεφ παρομοίαζε τους Παλαιστίνιους με φίδια και έλεγε πως ο Θεός έβαλε τους μη-Εβραίους στη Γη, μόνο και μόνο για να υπηρετούν τους Εβραίους. Μάλιστα κάποτε, αναφερόμενος στον μαχμούντ Αμπας, είχε δηλώσει ότι "Ο Αμπού Μάζεν και όλοι αυτοί οι κακοί άνθρωποι θα πρέπει να χαθούν από τον κόσμο. Ο Θεός θα πρέπει να τους ρίξει πανούκλα, σ' αυτούς και στους υπόλοιπους Παλαιστίνιους".

Μέσω του κόμματος Σας, το οποίο ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Οβάντια Γιόσεφ ασκούσε, από το ταπεινό διαμέρισμά του στην Ιερουσαλήμ, μοναδική πολιτική επιρροή και ο ίδιος θεωρούνταν  ρυθμιστικός παράγων στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού. 

Σήμερα το Σας βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση. Τέσσερις ραβίνοι αναφέρονται ως ενδεχόμενοι διάδοχοί του, αλλά με το κόμμα  να βρίσκεται εκτός της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πολιτική επιρροή τους θα είναι πιθανόν περιορισμένη.