1.000 αστυνομικοί και τανκς για να τεθεί υπό έλεγχο φαβέλα

Περίπου 1.000 άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων της Βραζιλίας, μεταξύ των οποίων και 370 από τα επίλεκτα σώματα ασφαλείας, έκαναν έφοδο και απόκτησαν τον έλεγχο σε ένα σύμπλεγμα από 9 φαβέλες στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Στις φαβέλες είχε ξεσπάσει εξέγερση και βίαια επεισόδια αφότου ένας χτίστης πέθανε στα χέρια ανδρών της αστυνομίας, οι οποίοι κατηγορούνται πως τον βασάνισαν μέχρι θανάτου. Αυτήν την εβδομάδα δέκα αστυνομικοί συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι βασάνισαν μέχρι θανάτου, τον Αμαρίλντου ντε Σόουζα, και κατόπιν εξαφάνισαν τη σορό του. Όπως έδειξε έρευνα που διεξήγαγε η αστυνομία, άλλα τουλάχιστον 18 πρόσωπα βασανίστηκαν από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας για να τους αποσπαστούν πληροφορίες σχετικά με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε αυτή τη φαβέλα.

Για να γίνει αντιληπτή η έκταση της βίας στα σκληροπυρηνικά κέντρα των πανίσχυρων καρτέλ ναρκωτικών αξίζει να σημειωθεί πως στην επιχείρηση συμμετείχαν και τεθωρακισμένα οχήματα! Το σύμπλεγμα βρίσκεται στη Λινς ντε Βασκουνσέλους, στο βόρειο τμήμα της μεγαλούπολης.

Αφού περικύκλωσαν τις φαβέλες, οι αστυνομικοί άρχισαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι και να ανακρίνουν υπόπτους.

Μια ειδική μονάδα της αστυνομίας για την επιβολή της τάξης στις συγκεκριμένες φαβέλες, όπου ζουν 15.000 άνθρωποι, θα εγκατασταθεί εκεί αφού ολοκληρωθεί η εξελισσόμενη επιχείρηση. Ήδη υπάρχουν 33 τέτοιες μονάδες και οι αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν άλλες πέντε ως το 2014, όταν πρόκειται να διεξαχθεί στην πολιτεία το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, και να συνεχίσουν την επιτήρηση ως το 2016 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Ρίο είναι μια πόλη με έναν από τους υψηλότερους δείκτες εγκληματικότητας του κόσμου.