Υποψηφιότητα για την προεδρία της Τουρκίας, στις εκλογές που θα γίνουν του χρόνου, θα βάλει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν του το ζητήσει το κόμμα του.
Ο Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή εδώ και μία δεκαετία, δεν μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές το 2015, σύμφωνα με τον κανονισμό του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, εδώ και καιρό αναμενόταν ο Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα για μία νέα, ενισχυμένη, εκτελεστική προεδρία, παρότι τα σχέδιά του να δημιουργήσει έναν τέτοιο ενισχυμένο ρόλο έχουν ''παγώσει''.
"Δεν έχω πάρει τέτοια απόφαση ακόμη. Αν είχα πάρει, σίγουρα θα το είχα ανακοινώσει", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του αργά χθες το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.
"Διαθέτουμε ένα σύστημα και αυτό το σύστημα βασίζεται στη διαβούλευση. Το πιο σημαντικό κέντρο της διαβούλευσης αυτή τη στιγμή είναι το κόμμα μου. Όποιο καθήκον μου αναθέσει, ό,τι επιθυμεί να πράξω το κόμμα μου, θα προσπαθήσω να το πράξω", δήλωσε.
Με λιγότερο από έναν χρόνο να απομένει για τις πρώτες με άμεση και καθολική ψηφοφορία προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, εντείνεται η φημολογία ως προς το ποιον ρόλο θα αναλάβουν ο Ερντογάν και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος αυτή τη στιγμή κατέχει την προεδρία--με εθιμοτυπικές εξουσίες.
Αμφότεροι είναι ιδρυτικά μέλη του κόμματος ΑΚ το 2001 και εδώ και χρόνια σύμμαχοι. Αλλά τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει ένταση στις σχέσεις τους, κυρίως με αφορμή την καταστολή από την αστυνομία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το περασμένο καλοκαίρι.
Το εκλογικό αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο θα εξαρτηθεί ακόμη κι από το αν ο Ερντογάν θα καταφέρει να επιβάλει ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών--μία κίνηση που θεωρείται όλο και λιγότερο πιθανή όσο πλησιάζουν οι εκλογές, εκτιμά το Ρόιτερς.
Οι προσπάθειες για την κατάρτιση νέου Συντάγματος, σχολιάζει το πρακτορείο, έχουν "παγώσει" εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στα τέσσερα κυριότερα κόμματα της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών.