Η πρώτη μεταπολεμική απογραφή στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Άρχισε σήμερα η πρώτη μεταπολεμική απογραφή πληθυσμού στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, γεγονός που πολλοί αναλυτές περίμεναν με ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να φέρει στο φως τις  σαρωτικές αλλαγές που έγιναν στην πολύπαθη χώρα,  από τον πόλεμο της περιόδου 1992 - 1995.

Πρόκειται για την πρώτη απογραφή πληθυσμού και νοικοκυριών που γίνεται μετά από 22 χρόνια και για πολλά χρόνια ήταν θέμα πολιτικής διαμάχης, καθώς τα πολιτικά κόμματα δεν συμφωνούσαν στον τρόπο διεξαγωγής της κι αν θα έπρεπε να εμπεριέχει ερωτήσεις που αφορούν τη γλώσσα, τη θρησκεία και την εθνικότητα. 

Η απογραφή θα δείξει την ακριβή κοινωνική και οικονομική εικόνα της Βοσνίας και θα αποκαλύψει τις πληθυσμιακές αλλαγές που προκλήθηκαν από τις πολεμικές συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

 Η απογραφή πληθυσμού που διεξάγεται από 1 έως 15 Οκτωβρίου. Για να υπάρξει συμμετοχή των κατοίκων, επιστρατεύθηκαν από γνωστές προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής, οι οποίοι σε διαφημιστικά σποτ αναφέρονται στη σημασία της απογραφής.

"Οι απογραφές πληθυσμού που διεξήχθησαν στο παρελθόν στη Βοσνία, εξετάζονταν από δημογραφική σκοπιά και οι υπόλοιπες πτυχές παραβλέπονταν.  Στα Βαλκάνια, βασική αποστολή είναι η απόκτηση πληροφοριών για τη θρησκευτική η εθνική σύνθεση του πληθυσμού. Η Βοσνία δεν αποτελεί εξαίρεση",δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας, Χούσνια Καμπέροβιτς.

Το 1991- όταν διεξήχθη η προηγούμενη απογραφή πληθυσμού στη Βοσνία- ο πληθυσμός της χώρας ήταν 4,377 εκ. κάτοικοι. Από αυτούς ,  το 43,47% Μουσουλμάνοι, το 31,21% Σέρβοι και το 17.38% Κροάτες.

 Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι, σήμερα, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι πατρίδα 3,8 εκ. ανθρώπων.