Η ιστορία πίσω από τη συγκλονιστική φωτογραφία από το Ναϊρόμπι

Είναι η πιο συγκλονιστική φωτογραφία ίσως από το μακελειό της 21ης Σεπτεμβρίου, την αιματηρή ομηρία στο εμπορικό κέντρο Westgate στο Ναϊρόμπι, που κατέληξε στο θάνατο 72 ανθρώπων.

Στη φωτογραφία φαίνεται ένα μικρό κοριτσάκι να τρέχει προς έναν άνδρα που κρατά όπλο.

Όπως μαθεύτηκε αργότερα, ο άνδρας ονομάζεται Abdul Haji και είναι σομαλικής καταγωγής, όπως και οι δράστες του μακελειού στο εμπορικό.

Όμως δεν πήγε εκεί για να συνταχθεί μαζί τους. Το κάθε άλλο. Μόλις άκουσε για την επίθεση έτρεξε στο εμπορικό κέντρο. Ήταν ήδη εκεί ο αδελφός του και ήθελε να τον βρει.

Οι αδελφοί Haji είναι σομαλικής καταγωγής, γιοι του Mohamed Yusuf Haji, Σομαλού πολιτικού που ζει και δραστηροποιείται στην Κένυα και πολλές φορές έχει δεχτεί απειλές από Σομαλούς που τον θεωρούν προδότη. Ο Abdul νόμιζε πως για αυτό ο αδελφός του έγινε στόχος.

Εκτός αυτού προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει τις δυνάμεις ασφαλείας όπως μπορούσε: κάνοντας διερμηνεία και μεσολαβώντας με τους ενόπλους ή ό,τι άλλο χρειαζόταν.

Το όπλο δεν ήταν δικό του αλλά του το έδωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Abdul προσπαθούσε να βγάλει όσο περισσότερους αμάχους μπορούσε από το εμπορικό.

Πίσω από το άσπρο σταντ που μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, βρίσκονταν 2 γυναίκες με τα 3 τους παιδιά. Ο Abdul τους είπε ότι θα τους έβγαζε. Αλλά δεν μπορούσε όλους μαζί. Έτσι, έδωσε θάρρος στο μεγαλύτερο κοριτσάκι να τρέξει προς αυτόν.

Η μικρή τον εμπιστεύτηκε και τότε έγινε το κλικ και βγήκε η συγκλονιστική αυτή φωτογραφία.

Οι 2 γυναίκες και τα 3 παιδιά σώθηκαν χάριν στην επέμβαση του Abdul.

Δείτε τη συνέντευξή του που περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές.