Πώς οργανώθηκε το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι

Φως στα αναπάντητα ερωτήματα στο πώς κατάφεραν οι αντάρτες της Αλ Σεμπάμπ να οργανώσουν την πολύνεκρη- επιτυχημένη για την οργάνωση- επίθεση στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεητ του Ναϊρόμπι, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές, ρίχνουν σήμερα οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας. 

Σύμφωνα με το BBC, αντάρτες των Αλ Σεμπάμπ είχαν εμφανιστεί ως επιχειρηματίες και είχαν νοικιάσει μέσα στο εμπορικό κέντρο ένα χώρο, ανοίγοντας μαγαζί, λίγες εβδομάδες πριν την επίθεση.

Αυτό τους έδωσε πρόσβαση σε όλους τους χώρους και τους ανελκυστήρες του Γουέστγκεητ, με αποτέλεσμα να αποθηκεύσουν ανενόχλητοι όπλα και πυρομαχικά μέσα στο εμπορικό κέντρο. 

Όταν ήρθε η ώρα της επίθεσης, οι τρομοκράτες ήταν πλήρως εξοπλισμένοι και μπορούσαν γρήγορα  να αποκρούσουν τις δυνάμεις ασφαλείας- γι αυτό και η επιχείρηση των κενυατικών δυνάμεων κράτησε τρεις ολόκληρες μέρες. 

Εν τω μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν στα συντρίμμια του εμπορικού κέντρου για 60 ανθρώπους, οι οποίοι σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, από την ημέρα της επίθεσης, το περασμένο Σάββατο.

Η αστυνομία ανακρίνει οκτώ υπόπτους για το μακελειό με τους 70 νεκρούς κι άφησαν ελεύθερους τρεις, για τους οποίους δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία.