Ιρανο-ισραηλινό μπρα ντε φερ με φόντο το Ολοκαύτωμα

"Καταδικαστέα" χαρακτήρισε τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά των Εβραίων, ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί. Ο Ροχανί βρίσκεται για πρώτη φορά ως εκπρόσωπος του Ιράν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς στο περιθώριο της Συνέλευσης από το CNN για το εάν αποδέχεται το Ολοκαύτωμα ως ιστορικό γεγονός, απάντησε: "Δεν είμαι ιστορικός και όταν πρόκειται να μιλούμε για τις διαστάσεις του Ολοκαυτώματος, οι ιστορικοί θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο... αλλά σε γενικές γραμμές μπορώ να σας πω ότι κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων που διέπραξαν οι Ναζί, είναι κατακριτέο και καταδικαστέο".

Ο Ροχανί, μετριοπαθέστερος από τον προκάτοχο του, Μ. Αχμαντινετζάντ, προσπαθεί να κάνει ένα άνοιγμα προς τις χώρες της Δύσης. Μάλιστα αποκήρυξε και τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Ωστόσο, το Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμένο ακόμη να τείνει χείραν προς το Ιράν.

Μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσαν σήμερα ότι η καταδίκη από τον Ιρανό πρόεδρο των "εγκλημάτων των ναζί έναντι των Εβραίων" δεν είναι επαρκής και ζήτησαν να αποκηρύξει τους ηγέτες της χώρας του οι οποίοι έχουν αρνηθεί το Ολοκαύτωμα.

"Είναι αλήθεια πως (ο Ροχανί) δεν αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα, αλλά και δεν καταδίκασε αυτούς που αρνούνται το Ολοκαύτωμα, όπως ο προκάτοχός του και άλλοι Ιρανοί ηγέτες", δήλωσε στο δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός αρμόδιος για τις Διεθνείς Σχέσεις Γιουβάλ Στάινιτς.