Έληξε η αιματηρή ομηρία στο Ναΐρόμπι

Μετά από τέσσερις ημέρες, η επιχείρηση των Κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας για την απελευθέρωση των ομήρων και την ανακατάληψη του αιματοβαμμένου εμπορικού κέντρο στο Ναϊρόμπι, έληξε την Τρίτη το βράδυ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του στον κενυατικό λαό, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε τη λήξη της επιχείρησης και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των 61 θυμάτων, από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή. 

Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις και ιατρικές πηγές είναι τουλάχιστον 69.

"Ταπεινώσαμε και νικήσαμε αυτούς που μας επιτέθηκαν. Ως έθνος ματώσαμε αλλά δεν σκύψαμε το κεφάλι", δήλωσε ο  Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος πιστεύεται ότι έχασε στην επίθεση των τρομοκρατών της Αλ Σεμπάμπ, τον ανιψιό και την μνηστή του.

Κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, οι τρομοκράτες έβαζαν φωτιές σε υλικά του εμπορικού κέντρο και ανατίναζαν εκρηκτικά, στην προσπάθεια τους να κερδίσουν χρόνο, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τρεις όροφοι του εμπορικού κέντρου Γουέστγκεητ.

Ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι αρκετά πτώματα βρίσκονται θαμμένα κάτω από τα ερείπια και αναμένεται να ανασυρθούν σύντομα. Τότε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών θα αυξηθεί.

Πέντε τρομοκράτες σκοτώθηκαν από σφαίρες και 11 ύποπτοι συνελήφθησαν.

"Οι δειλοί θα βρεθούν ενώπιον της  δικαιοσύνης, όπως και όλοι οι  συνεργοί και οι προστάτες τους, όπου κι αν βρίσκονται" υποσχέθηκε στους Κενυάτες ο Ουχούρου Κενυάτα.