Να ενισχύσει τις οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αποφάσισε σήμερα η ΕΕ κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών.
Έτσι στο πετρελαϊκό εμπάργκο που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, έρχεται να προστεθεί μια νέα σειρά κυρώσεων στις τραπεζικές συναλλαγές, στις τηλεπικοινωνίες και στην ενέργεια.
Απαγορεύονται μεταξύ άλλων οι συναλλαγές μεταξύ ευρωπαϊκών και ιρανικών τραπεζών ενώ ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ιρανικής κεντρικής τράπεζας. Εξαιρέσεις θα γίνονται κατά περίπτωση, για την αποστολή χρημάτων από ιδιώτες ή για ανθρωπιστικούς λόγους, για αγορά τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού.
Στη "μαύρη λίστα" της ΕΕ με τα ονόματα εκείνων τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν "παγώσει" και απαγορεύεται να ταξιδεύουν στην Ευρώπη προστέθηκαν ένας Ιρανός υπουργός και 34 εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία δεν θα μπορούν στο εξής να παραδίδουν δεξαμενόπλοια στο Ιράν ενώ θα απαγορευτεί και η εξαγωγή υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πυρηνικό ή το βαλλιστικό ιρανικό πρόγραμμα, όπως γραφίτης ή αλουμίνιο.
Οι "27" αποφάσισαν επίσης να απαγορεύσουν την εισαγωγή ιρανικού φυσικού αερίου, μια συμβολική κίνηση αφού δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και ευρωπαϊκών χωρών για παράδοση φυσικού αερίου.
"Το Ιράν παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις του και εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)", εξήγησαν οι υπουργοί. "Το ιρανικό καθεστώς μπορεί να ενεργήσει υπεύθυνα και να τερματίσει τις κυρώσεις" επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισαν, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση είναι αποφασισμένοι "να εντείνουν τις πιέσεις σε στενή συνεργασία" με τους διεθνείς εταίρους των Βρυξελλών.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία είναι και ειδική απεσταλμένη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σημείωσε ότι η ίδια θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εξευρεθεί μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία της ότι οι πιέσεις στην Τεχεράνη θα την "πείσουν" να κάνει υποχωρήσεις και ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν "πολύ γρήγορα". "Πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πρόοδο πολύ σύντομα", είπε η Άστον.