Καρέ - καρέ παρακολουθεί η κοινή γνώμη διεθνώς αλλά και οι κυβερνήσεις το μακελειό που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Το Σάββατο ένοπλοι εισέβαλαν στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ και έπιασαν ομήρους δεκάδες ανθρώπους.
Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις, έφοδος του στρατού αλλά και της αστυνομίας.
Από επιχειρησιακής άποψης, η κενυατική αστυνομία προσπαθεί την Τρίτη το μεσημέρι να εξουδετερώσει τα εκρηκτικά που έχουν τοποθετήσει οι τρομοκράτες στο εμπορικό. Έχουν προηγηθεί αλλεπάλληλες ανταλλαγές πυρών. 69 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από το μακελειό. Οι περισσότεροι από τους ενόπλους έχουν πέσει νεκροί. Εξάλλου είχαν διαμηνύσει "δεν παραδινόμαστε, μόνο νεκροί θα φύγουμε από εδώ".
Ποιοι είναι όμως οι τρομοκράτες του πρωτοφανούς μακελειού;
Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε η Αλ Σαμπάαμπ.
Αλ Σαμπάαμ θα πει "νεολαία" στα αραβικά. Πρόκειται για μια ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση που αναδύθηκε το 2006 και πολέμησε τις δυνάμεις της Αιθιοπίας όταν εισέβαλαν στη Σομαλία.
Έδρα της οργάνωσης είναι η Σομαλία αλλά οι ειδικοί αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί πυρήνες και πως οι Αλ Σαμπάαμπ διατηρούν στενούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα.
Εκτιμάται πως σε όλο τον κόσμο αριθμεί περίπου 7.000 - 9.000 μαχητές.
Ηγέτης της είναι ο Αχμέντ Αμπντί Γκοντάν, γνωστός ως Μουκτάρ Αμπού Ζουμπάιρ, ένας σκληροτράχηλος Σομαλός ισλαμιστής που σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται δημόσια.
Πώς βρέθηκαν Αμερικανοί και Βρετανοί στην Αλ Σαμπάαμπ;
Πολλές φορές, ειδικά το Λονδίνο έχει εκφράσει ανησυχίες. Βρετανοί πολίτες που έχουν ασπαστεί τον ισλαμισμό ριζοσπαστικοποιούνται και καταφεύγουν στη Σομαλία. Εκπαιδεύονται από την Αλ Σαμπάαμπ και επιστρέφουν στην Ευρώπη ορκισμένοι να πάρουν ευρωπαϊκό αίμα "απίστων".
Σοκ προκάλεσε και αυτή τη φορά η είδηση ότι ήταν 3 Αμερικανοί και 1 Βρετανίδα μεταξύ των επιτιθέμενων. Όμως, το ίδιο σοκαριστικό δεν είχε φανεί όταν οι Τσερνάεφ, κάτοικοι ΗΠΑ επί σειρά ετών είχαν χτυπήσει στο μαραθώνιο της Βοστόνης;
Επίσης, το χτύπημα της Αλ Σαμπάαμπ στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι θυμίζει και το χτύπημα μιας άλλης οργάνωσης, αυτής του Μ. Μπελμοχτάρ σε εργοστάσιο με ξένους εργαζόμενους στην Αλγερία πριν από μερικούς μήνες.
Διαβάστε: Αφ(ρι)γανιστάν: Η ανερχόμενη τρομοκρατία και... τα μάτια σας
Το μέτωπο της τρομοκρατίας φαίνεται πως πλέον είναι πράγματι διεθνές ενώ η Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον "φυτώριο" τρομοκρατών, τουλάχιστον όχι ίδιας δυναμικής με την Αφρική.