Άσαντ: Δε μας αφορά ο έλεγχος των χημικών όπλων

"Δεν μας αφορά". Αυτό ήταν το σχόλιο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ σχετικά με την πρόταση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας που έχει υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο.

Σε συνέντευξη του, που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, ο Σύρος πρόεδρος εμφανίστηκε με μια ρητορική πολύ πιο αιχμηρή σε σχέση με όσα είχε δηλώσει σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπου είχε ζητήσει περιθώριο χρόνου μέχρι να καταστραφούν τα χημικά όπλα της χώρας του. Ίσως γιατί η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία είναι οι δυο βασικοί σύμμαχοι της Δαμασκού.

Ο Άσαντ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, CCTV, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, ότι με την υποβολή της πρότασης "οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία προσπαθούν να αναδειχτούν νικητές σε ένα πόλεμο κατά της Συρίας, η οποία για αυτές αποτελεί ένα πλασματικό εχθρό".

Ο Άσαντ είπε επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία "παίζουν ένα θετικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να διασφαλίζουν ότι οποιαδήποτε δικαιολογία για στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας δεν θα είναι ανεκτή".