Στη τελική ευθεία η επιχείρηση στο Ναϊρόμπι

Σε παγκόσμιο θρίλερ για γευρά νεύρα εξελίσσεται η επιχείρηση του Κενυατικού στρατού και μονάδων από την Βρετανία και το Ισραήλ, που ξεκίνησε τη Σάββατο το μεσημέρι για την απελευθέρωση των ομήρων από το εμπορικό κέντρο στο Ναιρόμπι.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε  τον θάνατο τριών από τους  10 ως 18 ισλαμιστές αντάρτες και είπε ότι πλέον έχει τον έλεγχο όλου του κτιριακού συγκροτήματος. Η επιχείρηση έχει μπει στην τελική ευθεία και είνια πλεόν θέμα χρόνου, δήλωσαν οι αρχές.

Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι συνελήφθσαν συνολικά δέκα ύποπτοι, στο αεροδρόμιο και άλλα σημεία του Ναϊρόμπι, και ήδη ανακρίνονται καθώς οι αρχές πιστεύουν ότι έχουν σχέση με την εισβολή των Αλ Σεμπάμπ στο πολυκατάστημα

Οι νεκροί φτάνουν πλέον τους 69- άμαχοι πολίτες, γυναίκες και παιδιά που έκαναν τα ψώνια τους τους στο Γουέστγκεητ- ενώ σύγχυση επικρατεί για τον αριθμό των ομήρων.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Ερυθρού Σταυρού, 63 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. 

Σε τελευταίο μήνυμά τους, οι αντάρτες απείλησαν να σκοτώσουν όλους τους ανθώπους που κρατούν ενώ σφίγγει γύρω τους ο κλοιός. 

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση  ανέλαβαν Σομαλοί ισλαμιστές Αλ Σεμπάμπ- ισχυρό παρακλαδι της Αλ Κάιντα-  οι οποίοι υποστήριξαν ότι ενήργησαν σε αντίποινα για τη στρατιωτική επέμβαση της Κένυας στη Σομαλία.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, έκανε λόγο για "παγκόσμια τρομοκρατία" καθώς δήλωσε  ότι η ένοπλη  ομάδα είναι "σαφώς πολυεθνής και προέρχεται από όλο τον κόσμο" .  

Ανάμεσα στα θύματα πιστεύεται ότι είναι ο ανιψιός και η αρραβωνιαστικιά του προέδρου της Κένυας, 2 Καναδοί και 3 Βρετανοί υπήκοοι καθώς επίσης Ολλανδοί και Νοτιοαφρικανοί.

Οι γιατροί της Κένυας απηύθυναν έκκληση για αιμοδοσία, ενώ πολλοί εθελοντές αιμοδότες συρρέουν σε πολλά σημεία του Ναϊρόμπι.

Μέχρι στιγμής οι Κενυάτες έχουν συγκεντρώσει 70.000 δολάρια για να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης.

Διαβάστε εδώ το χρονικό της επίθεσης.