Βία άσκησε ο ισραηλινός στρατός σε Ευρωπαίους διπλωμάτες

Με βίαιο τρόπο αντιμετώπισε σήμερα ο Ισραηλινός στρατός Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι ήθελαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους, που τα σπίτια τους κατεδάφισαν οι ισραηλινές αρχές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Διπλωμάτες από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία και το πολιτικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασαν σήμερα στο χωριό Χίρμπετ αλ Μάχουλ, όπου ζούν περίπου 120 άνθρωποι. Αμέσως περίπου 12 τζιπ του ισραηλινού στρατού έσπευσαν στο σημείο και οι στρατιώτες τους ζήτησαν να αδειάσουν το φορτηγό.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς, ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν  βομβίδες κρότου εναντίον μιας ομάδας διπλωματών, εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής και κατοίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και να τραβούν μια γαλλίδα διπλωμάτη. Στη συνέχεια κατέσχεσαν ένα φορτηγό,  γεμάτο σκηνές και ανθρωπιστική βοήθεια.

"Με τράβηξαν έξω από το φορτηγό και με έριξαν στο έδαφος χωρίς να νοιαστούν για την διπλωματική μου ασυλία", κατήγγειλε η Μαριόν Καστέν (φωτ).

Ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για το συμβάν. 

Την Τρίτη ισραηλινοί στρατιώτες εμπόδισαν την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να τους παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια. Την Τετάρτη μέλη της ΔΕΕΣ κατάφεραν να στήσουν κάποιες σκηνές, όμως ο στρατός τους ανάγκασε να τις κατεβάσουν.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) ανακοίνωσε ότι το Μάχουλ είναι το τρίτο χωριό Βεδουίνων που κατεδαφίζουν οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη και την περιοχή της Ιερουσαλήμ από τον Αύγουστο.