Η Τουρκία έκλεισε συνοριακό πέρασμα με την Συρία

Κλιμακώνεται και πάλι η ένταση στα σύνορα Συρίας- Τουρκίας μετά την έκρηξη με 7 νεκρούς σε  περιοχή ελεγχόμενη από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές στην πλευρά της Συρίας, την κατάρριψη ελικοπτέρου της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας από τουρκιά μαχητικά και τελευταία, την κατάληψη της συριακής μεθοριακής πόλης Αζάζ από παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το συνοριακό πέρασμα Oncupinar - περίπου 5 χιλιόμετρα  από την Αζάζ- και το απέναντι συριακό Bab al-Salameh- έκλεισαν για "λόγους ασφαλείας". 

Μαχητές του "Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε"  (ISIL) κατέλαβαν την Τετάρτη την Αζάζ- που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς Σύριους της Ταξιαρχίας της Βόρειας Καταιγίδας,  μιας μονάδα ανταρτών που ελέγχει τα σύνορα υποστηριζόμενη από Άραβες και Δυτικούς παράγοντες, επισημαίνοντας τις βαθιές διαιρέσεις της αντιπολίτευσης.

"Υπάρχει σύγχυση σχετικά με το τι συμβαίνει στην συριακή πλευρά. Έχει διακοπεί όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που φυσιολογικά περνάει μέσω του περάσματος αυτού" δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η Άγκυρα είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των ανταρτών,  στην  εξέγερση κατά του Άσαντ. Αν και αρνείται ότι εξοπλίζει του Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές , πολλοί αντάρτες - ανάμεσα τους και εξτρεμιστές ισλαμιστές έχουν περάσει από τη Συρία στο Τουρκικό έδαφος.  

Επιπλέον, η Τουρκία δηλώνει ότι φυσιολογικά επιτρέπει στους Σύρους πρόσφυγες να περνούν ελεύθερα στο έδαφός της. Ωστόσο, κατά καιρούς κλείνει προσωρινά τα μεθοριακά της περάσματα, έπειτα από συμπλοκές που σημειώνονται κοντά στα σύνορά της.