Εκατομμύρια πρωτοετείς φοιτητές σε όλο τον κόσμο περνούν αυτές τις μέρες για πρώτη φορά τις πύλες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με μια ισχυρή δόση ενθουσιασμού για τη νέα αυτή φάση της ζωής τους. Όχι παντού όπως φαίνεται!
Το City College του Πολυτεχνείου Dongguan της Κίνας, υποχρέωσε τους 5.000 πρωτοετείς φοιτητές να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνουν πως μόνοι αυτοί, και όχι το πανεπιστήμιο, φέρουν την ευθύνη εάν αυτοκτονήσουν!
Αν και η διοίκηση του ιδρύματος είπε στον Τύπο ότι η κίνηση αυτή έχει αποτελεί απλώς ένα μέρος της πολιτικής του Πολυτεχνείου, οι οργισμένες αντιδράσεις γονέων και φοιτητών έχουν προκαλέσει σάλο στην Κίνα.
Όπως γράφει ο διεθνής Τύπος, το περιστατικό υπογραμμίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν σιωπηλά πολλοί σπουδαστές στην Κίνα. Περισσότεροι από 6 στους 100.000 φοιτητές αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην επαρχία και 10 στις 100.000 στις πόλεις. Ένα πολύ υψηλό ποσοστό παγκοσμίως.
Στην Κίνα, υπάρχει ευρύτατα εδραιωμένη η πεποίθηση ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία. Αυτό οφείλεται στην έντονη επίδραση των διδαγμάτων του Κομφουκιανισμού στην κινεζική κοινωνία. Αυτό αυξάνει δραματικά την πίεση που υφίστανται οι σπουδαστές.
Και αυτό σε συνδυασμό με το εξής φαινόμενο: παλαιότερα που η Κίνα βίωνε φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης, ένα πτυχίο όντως ήταν το "χρυσό" εισιτήριο προς την αποκατάσταση και την καριέρα. Όχι πια όμως. Από όσους αποφοίτησαν το 2013 (7 εκατομμύρια φοιτητές), μόλις το 35% βρήκε δουλειά άμεσα. Και κάθε χρόνο εδώ και 3 χρόνια το ποσοστό αυτό πέφτει κατά 12%.