Λαβρόφ: Το ψήφισμα του ΟΗΕ δε θα επιτρέπει βία κατά της Συρίας

Δεν θα επιτρέπει τη χρήση βίας κατά της Συρίας, το ψήφισμα του ΟΗΕ που θα επισφραγίσει τη συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά τη συνάντηση που είχε με το Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε "προβοκάτσια" την επίθεση της 21ης Αυγούστου με το χημικό αέριο σαρίν στα περίχωρα της Δαμασκού.

Ενώ σημείωσε ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ δεν απαντά σε όλα τα ερωτήματα τα οποία τίθενται για την επίθεση. "Η έκθεση πρέπει να μελετηθεί, όχι απομονωμένη, αλλά με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα μέσα ενημέρωσης και στο ίντερνετ", δήλωσε ο Λαβρόφ προς τους δημοσιογράφους επαναλαμβάνοντας πως η έκθεση δείχνει μόνον ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, καθώς "οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν είχαν εντολή να κατανείμουν ευθύνη". Πρόσθεσε πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα πρέπει να επιστρέψουν στη Συρία για να ερευνήσουν άλλα επεισόδια στα οποία φέρεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων.

Η συνάντηση Λαβρόφ - Φαμπιούς γίνεται μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών.

Από πλευράς της Γαλλίας, ο Λ. Φαμπιούς είχε δηλώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι η έκθεση του ΟΗΕ δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον ηθικό αυτουργό της χρήσης χημικών όπλων στην Γκούτα, στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, ο οποίος, κατά τη Γαλλία, είναι η συριακή κυβέρνηση. "Εάν αξιολογήσει κανείς την ποσότητα του αερίου σαρίν του οποίου έγινε χρήση, τα διανύσματα, τις τεχνικές πίσω από την επίθεση, καθώς και άλλες πλευρές του ζητήματος, δε φαίνεται να μένει αμφιβολία ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται το καθεστώς Άσαντ", δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.