OHE: Στη Συρία χρησιμοποιήθηκε το χημικό αέριο Σαρίν

Στη δημοσιότητα δίνονται σταδιακά τα αποτελέσματα των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία, σχετικά με την έρευνα που έκαναν για τος καταγγελίες για χρήση χημικών στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στο προάστιο Γούτα της Δαμασκού και τον θάνατο περισσότερων από 450 αμάχων.

Η πρώτη σελίδα της έρευνας που παραδόθηκε από τους επιθεωρητές στον γγ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, αναφέρει χαρακτηριστικά πως υπάρχουν "κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις" για την χρήση χημικών.

"Τα περιβαλλοντικά, χημικά και ιατρικά δείγματα που έχουμε συλλέξει παρέχουν σαφείς και πειστικές αποδείξεις ότι στην περιοχή Γούτα της Δαμασκού,  στις 21 Αυγούστου, έπληξαν πύραυλοι εδάφους-εδάφους, που περιείχαν,  το νευροπαραλυτικό αέριο  σαρίν. 

Το συμπέρασμα είναι ότι χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των αντίθετων πλευρών  στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων  παιδιών, σε σχετικά μεγάλη κλίμακα",  αναφέρει η έκθεση, η οποία ωστόσο δεν παρουσιάζει κάποιον υπεύθυνο για αυτές τις επιθέσεις. 

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αποκάλεσε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία "έγκλημα πολέμου" και σημείωσε πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από τη χρήση χημικών όπλων.       

Η  διεθνής κοινότητα περίμενε με αδημονία των έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, ως απαραίτητο στοιχείο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης για τη Συρία, αν και ο Οργανισμός είχε ξεκαθαρίσει ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι ερευνούν μόνο το αν και τι είδους χημικά χρησιμοποιήθηκαν αλλά δεν μπορούν να γνωρίζουν από που προήλθαν οι επιθέσεις.

 

 

Διαβάστε επίσης: Σαρίν, το αέριο του χημικού πολέμου