Το απόγευμα (18.15 ώρα Ελλάδας) αναμένεται η κρίσιμη έκθεση του ΟΗΕ που θα κρίνει μια πιθανή επέμβαση των αμερικανικών και άλλων ξένων δυνάμεων στη Συρία. Η κατάσταση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο επίπεδο της διεθνούς διπλωματίας είναι οριακή και οι διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών "ζυγίζουν την κάθε λέξη" της έκθεσης που πρέπει να υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
"Το γραφείο του Μπαν Κι μουν ζυγίζει κάθε λέξη. Το μήνυμα θα πρέπει να αποδείξει πώς η επίθεση ήταν σοβαρή, αλλά πρέπει επίσης να υποστηρίξει τη ρωσο- αμερικανική πρωτοβουλία" είπε μια αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Η Ρωσία , οι ΗΠΑ , όλα τα στρατόπεδα έχουν ασκήσει πίεση για την έκθεση αυτή" συμπλήρωσε.
Ο Μπαν Κι Μουν έχει ήδη κάνει σαφές ότι στην έκθεση θα υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση στις 21 Αυγούστου. Ωστόσο απέφυγε να αποδώσει την ευθύνη στο συριακό καθεστώς.
Δείγματα από τα μαλλιά, τα ούρα και το αίμα θυμάτων καθώς και από το έδαφος αναλύθηκαν σε εργαστήρια στη Φινλανδία , τη Σουηδία , τη Γερμανία και την Ελβετία , σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ακραίος ισλαμιστής ένας στους δυο αντάρτες
Περίπου το ήμισυ των δυνάμεων των ανταρτών που μάχονται στο συριακό έδαφος είναι τζιχαντιστές και ισλαμιστές και μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, σύμφωνα με αποσπάσματα μελέτης του βρετανικού ινστιτούτου άμυνας IHS Jane's, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μελέτη αυτή, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, υπολογίζει σε περίπου 100.000 τους αντάρτες που μάχονται κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Οι μαχητές αυτοί έχουν χωριστεί σε περίπου 1.000 διαφορετικές οργανώσεις από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος, πριν από δυόμισυ χρόνια.
Εμπειρογνώμονες του IHS Jane's εκτιμούν ότι περίπου 10.000 από αυτούς είναι τζιχαντιστές που μάχονται στους κόλπους οργανώσεων οι οποίες συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και 30.000 με 35.000 είναι ισλαμιστές, μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων.
"Η εξέγερση κυριαρχείται πλέον από οργανώσεις που έχουν τουλάχιστον μια ισλαμική άποψη για τον πόλεμο", σύμφωνα με τον Τσαρλς Λίστερ, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη αυτή.