Άσαντ: Θα παραδώσω τα χημικά, αν σταματήσετε να βοηθάτε τους αντάρτες

Σε συνέντευξη του, ο Σύρος πρόεδρος ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι πράγματι θα θέσει το χημικό οπλοστάσιο της χώρας σε διεθνή εποπτεία, αποδεχόμενος τη ρωσική πρόταση.

Εμφανιζόμενος στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι, Rossiya 24, ο Μπασαρ Αλ Άσαντ δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην παράδοση των χημικών όπλων, όχι επειδή φοβήθηκε τις Αμερικανικές απειλές, αλλά ως αποτέλεσμα των ρωσικών διπλωματικών προσπαθειών.

"Η Συρία θέτει τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο, λόγω της Ρωσίας. Οι απειλές των ΗΠΑ δεν επηρέασαν  την απόφαση μας" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Δαμασκός θα στείλει στον ΟΗΕ έγγραφα για τη συμφωνία παράδοσης των χημικών όπλων.

Επίσης- όπως προβλέπει το πρώτο στάδιο του ρωσικού σχεδίου- ο Άσαντ είπε ότι θα υποβάλλει αίτηση για  την ένταξη της Δαμασκού στον Οργανισμό την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) τις επόμενες ημέρες και θα καταθέσει μια λεπτομερή  έκθεση για το χημικό οπλοστάσιο,  ένα μήνα μετά την υπογραφή της ένταξης τους.

Ωστόσο, η Συρία θα εκπληρώσει την υπόσχεσή της, υπό τον όρο ότι η Ουάσινγκτον θα σταματήσει να βοηθά τους Σύρους αντάρτες και να απειλεί τη Δαμασκό, ξεκαθάρισε ο Σύρος πρόεδρος, ο οποίος- στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι η Δύση εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες με χημικά όπλα.

"Όταν θα δούμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πράγματι τη σταθερότητα στην περιοχή, όταν θα σταματήσουν να απειλούν και να επιδιώκουν μια επίθεση και να παραδίδουν όπλα στους τρομοκράτες, τότε θα θεωρήσουμε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία μέχρι τέλους", τόνισε μιλώντας στο κρατικό κανάλι Ρωσία 24.

Η ανακοίνωση του Σύρου προέδρου έγινε την ώρα που στη Γενεύη διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες για το επίμαχο ζήτημα, μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ και του Ρώσου ομόλογου του και ο Μπαράκ Ομπάμα δέχεται διεθνείς πιέσει για ειρηνική λύση και όχι στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.