Τελεσίγραφο 15 ημερών στη Δαμασκό για τα χημικά της όπλα

Έκκληση για την εύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία έκανε για μια ακόμα φορά ο ΟΗΕ, παρουσιάζοντας στη διεθνή κοινότητα την τελευταία του έκθεση από την πολύπαθη χώρα. 

Σύμφωνα με τα πορίσματα, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει αμάχους, έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία κι έχουν διαπράξει κι άλλα εγκλήματα πολέμου, λόγω της προσπάθειας του καθεστώτος να ανακτήσει τον έλεγχο των πόλεων που έχουν καταλάβει οι αντάρτες. 

Εξίσου εγκληματίες πολέμου όμως εμφανίζονται και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων των ισλαμιστών ξένων μαχητών- οι οποίες έχουν διαπράξει εκτελέσεις, ομηρίες και βομβαρδισμό κατοικημένων συνοικιών. 

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των επιθέσεων με χημικά αέρια,   οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι δέχτηκαν καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων "κυρίως από τις κυβερνητικές δυνάμεις". 

Ωστόσο, "με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που επί του παρόντος έχουμε στη διάθεσή μας, δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε συμπέρασμα σχετικά με τους χημικούς παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν, τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν και την ταυτότητα εκείνων που τους χρησιμοποίησαν. Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη", αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στη Συρία ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Δευτέρα.

Τελεσίγραφο 15 ημερών από το ΣΑ

Μία ολοκληρωμένη καταγραφή του χημικού της οπλοστασίου εντός 15 ημερών και την άμεση άδεια πρόσβασης των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στους χώρους αποθήκευσης των χημικών αερίων, ζητά από τη Συρία το αρχικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  στο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το σχέδιο απόφασης προβλέπει την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας "σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των συριακών αρχών με τους όρους αυτού του σχεδίου", με μέτρα που ποικίλλουν από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων έως τη στρατιωτική επέμβαση. 

Επιπλέον, το ψήφισμα καθιστά σαφές ότι το ΣΑ θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό, από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες πολίτες και για άλλες επιθέσεις.   

Το γαλλικό σχέδιο απόφασης ζητεί από το ΣΑ να παραπέμψει το θέμα του συριακού εμφυλίου που μαίνεται επί 2,5 χρόνια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για πιθανή απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με διπλωμάτες, θα ήταν δύσκολο να αποδεχτεί ο σύμμαχος του Άσαντ, η Ρωσία. 

Το σχέδιο ζητεί την "άμεση απαγόρευση στις μετακινήσεις και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων προσώπων που θεωρούνται υπεύθυνα για τις όποιες παραβιάσεις της απόφασης".

Το γαλλικό σχέδιο απόφασης προέκυψε ως απάντηση στη ρωσική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε την Δευτέρα και καλεί τη Συρία να θέσει όλα τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο, ώστε να αποφευχθεί ένα αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα.

Η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν χθες τις διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου, σύμφωνα με τους απεσταλμένους τους, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις για το θέμα με τα άλλα δύο μέλη του ΣΑ με δικαίωμα βέτο- την Ρωσία και την Κίνα.

Την Πέμπτη θα συναντηθούν στη Γενεύη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ. Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους αναμένεται ότι θα βρεθεί το γαλλικό σχέδιο απόφασης, καθώς και οι θέσεις της Ρωσίας για το τι θα πρέπει να εγκρίνει το ΣΑ.