Ομπάμα-Πούτιν βρίσκουν σημείο επαφής στη Συρία

Στο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας φαίνεται ότι βρίσκεται το κλειδί για να υπάρξει λύση, χωρίς στρατιωτική παρέμβαση, στη Συρία και να εκτονωθεί, τουλάχιστον για την ώρα η κρίση.

Μάλιστα συνομιλίες για την πιθανότητα εξεύρεσης πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με τη Συρία είχαν την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του G20 ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αποκάλυψε ο αμερικανός πρόεδρος.

"Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Και αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό", δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική πρόταση για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Σαμασκού, ο Αμερικανός πρόεδρος τη χαρακτήρισε πολύ θετικό σημάδι, σημειώνοντας όμως πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό.

"Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό", δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. "Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη", είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον παραμένει στο χημικό οπλοστάσιο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως η Ρωσία στηρίζει την παράδοση όλου του χημικού οπλοστασίου της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ώστε να μην προχωρήσει τελικά η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της χώρας.

Η πρόταση αυτή του Λαβρόφ ήρθε λίγο μετά τη δήλωση του Τζον Κέρι ότι αν ο Μπασάρ αλ Άσαντ παρέδιδε τα χημικά όπλα του εντός μίας εβδομάδας, οι ΗΠΑ δε θα προχωρούσαν σε επέμβαση στη Συρία.

Μάλιστα, το αίτημα αυτό του Λαβρόφ βρήκε αναπάντεχα θετική ανταπόκριση στη Συρία. "Η Συριακή Αραβική Δημοκρατία δέχεται τη ρωσική πρωτοβουλία, βασισμένη στις ανησυχίες της ρωσικής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας, αλλά και στην εμπιστοσύνη της στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας", δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοαλέμ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Όμως, όπως και τα πάντα σε σχέση με τη Συρία αυτές τις μέρες, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργότερα διευκρίνισε πως αυτή δεν ήταν μία πραγματική πρόταση, αλλά ο Κέρι μιλούσε "ρητορικά". Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέν Ψάκι, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα μελετήσουν προσεκτικά και λεπτομερώς τη ρωσική πρόταση που αποδέχεται η Συρία, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση Ομπάμα δεν κάνει πίσω στα σχέδιά της, αλλά αντιθέτως είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ να λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος έγκριση από το Κογκρέσο για το σχέδιο ενδεχόμενης επέμβασης στη Συρία.

Στο μεταξύ, απέσυρε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική γερουσία Harry Reid τα σχέδια για μία προγραμματισμένη δοκιμαστική ψηφοφορία την Τετάρτη επί της πρότασης του Λευκού Οίκου για χρήση στρατιωτικών μέσων κατά της Συρίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, λίγες ώρες αφότου ο Reid τοποθετήθηκε υπέρ της πολυαναμενόμενης ψηφοφορίας την Τετάρτη, επέστρεψε στη Γερουσία και απέσυρε τα σχέδια αυτά.

Συνεργάτες του περιέγραψαν την κατάσταση ως ρευστή, ειδικά τώρα που η Ρωσία αναζητεί τρόπο να συμβάλει στην αποφυγή ενδεχόμενης αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι πιθανό η ψηφοφορία να γίνει αργότερα μέσα στην εβδομάδα.