ΗΠΑ: Αν ο Άσαντ παραδώσει τα χημικά σε μια βδομάδα, δε θα επιτεθούμε

Διαφορετικές αποδείξεις από τον ίδιο τόπο επίθεσης έχουν συλλέξει ΗΠΑ και Ρωσία, υποστηρίζοντας η καθεμία την δική της έρευνα, σχετικά με τους υπευθύνους της επίθεσης με χημικά τον περασμένο μήνα στη Δαμασκό. Ωστόσο και οι δύο χώρες ζητούν από τη Συρία να παραδώσει σε διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ανακοίνωσε ότι τα χημικά όπλα στη Συρία, ελέγχονται πολύ στενά από το καθεστώς του Σύρου προέδρου. "Είναι ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Μάχερ αλ Άσαντ, ο αδελφός του- διοικητής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και μιας ειδικής δύναμης τεθωρακισμένων- κι ένας στρατηγός" δήλωσε ο Κέρι.

"Έχουμε καταγράψει υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος να δίνουν τις διαταγές  και να κάνουν τις προετοιμασίες για τις χημικές επιθέσεις" τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κατά την διάρκεια  συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ερωτώμενος για το τι θα μπορούσε να κάνει η Δαμασκός για να αποφύγει την αμερικανική επίθεση, ο Κέρι είπε ότι η λύση θα ήταν να παραδώσει ο Άσαντ το χημικό του οπλοστάσιο στη διεθνή κοινότητα. Έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο. 

"Βέβαια, θα μπορούσε να παραδώσει όλα τα χημικά του όπλα στην διεθνή κοινότητα μέσα στην επόμενη εβδομάδα και να επιτρέψει την πλήρη και συνολική καταγραφή τους, αλλά δεν πρόκειται να το κάνει αυτό" είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Κέρι, και η Ρωσία κάλεσε εσπευσμένα την Συρία να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο στη διάθεση και τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, ελπίζοντας σε μια γρήγορη απάντηση.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι σκοπεύει να πιέσει τη Δαμασκό προς αυτή τη κατεύθυνση, σε μια ακόμα προσπάθεια να αποφευχθεί η αμερικανική επίθεση στη Συρία.

Επίσης,  ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, παρά το γεγονός ότι το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας.

Η απάντηση της Ρωσίας

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕξ, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι, πίσω από την επίθεση, βρίσκονται οι σύροι αντάρτες.

"Κατά την άποψή μου υπάρχουν πολλά στοιχεία", τόνισε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι το διαδίκτυο βρίθει από βίντεο στα οποία αντάρτες παραδέχονται ότι αυτοί εξαπέλυσαν την επίθεση.

Νωρίτερα, ενώ ο Ρώσος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογο του, εξέφρασε για άλλη μια φορά την αμέριστη υποστήριξη της Μόσχας στη Δαμασκό, ενώ ο Μπασάρ αλ Άσαντ έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στον σύμμαχό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.