Άγρια επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγκο, με αφορμή τις διαδηλώσεις για τα 4ο χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα και τη χούντα του Πισοσέτ.
Κρατώντας φωτογραφίες των θυμάτων του καθεστώτος Πινοσέτ, περισσότεροι από 60 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Σαντιάγο, ζητώντας απονομή δικαιοσύνης για περίπου 1300 υποθέσεις αγνοουμένων που παραμένουν ανοιχτές.
" Εδώ και 40 χρόνια συνεχίζονται οι έρευνες, χωρίς να μας έχουν δώσει κανένα στοιχείο. Γιατί δεν λένε την αλήθεια. Γιατί δεν σπάνε τη σιωπή τους;" δήλωσε ένας συγγενής θύματος.
Αν και οι πορείες άρχισαν ειρηνικά, σύντομα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.Εκατοντάδες διαδηλωτές- κυρίως φοιτητές που ζητούν την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος- επιτέθηκαν με πέτρες ,ξύλα και μολότοφ κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 214 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων.
Πριν δύο ημέρες, στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων, το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο προχώρησε ατη συμβολική αποφοίτηση 39 Χιλιανών φοιτητών που σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά το πραξικόπημα του 1973. Τα πτυχία παρέλαβαν συγγενείς των απόντων.
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, ο Αουγκούστο Πινοσέτ ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε.
Τα θύματα της 17χρονης δικτατορίας του Πινοσέτ στη Χιλή (1973-1990), ξεπερνούν συνολικά τα 40.000, σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή που φτιάχτηκε για αυτόν ειδικά τον λόγο στο Σαντιάγο. Οι αριθμοί αφορούν τους φυλακισθέντες και βασανισθέντες, ενώ ο επίσημος αριθμός νεκρών και εξαφανισθέντων ανέρχεται σε 3.065.
To 2005, το Ανώτατο δικαστήριο της Χιλής αθώωσε τον Πινοσετ για τις μαζικές δολοφονίες και βασανιστήρια των πολιτικών του αντιπάλων, για τα οποία κατηγορούνταν ο πρώην δικτάτορας.
Ο Α. Πινοσέτ πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 2006, σε ηλικία 90 ετών. Στην κηδεία του υπήρχαν δύο εξίσου μεγάλες νεκρώσιμες πομπές, μια με υποστηρικτές και μια με κατακριτές.