Ανάλυση ανεξάρτητων Αμερικανών εμπειρογνωμόνων πιθανώς να ρίξει φως στο βασικό ερώτημα σχετικά με τη επίθεση με χημικά όπλα τον περασμένο Αύγουστο στη Συρία. Το ερώτημα εάν οι πύραυλοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν ικανή ποσότητα θανατηφόρων αερίων, ώστε να σκοτωθεί τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων παραμένει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, επρόκειτο για 1.426 άτομα που έχασαν τη ζωή τους και πλέον οι εμπειρογνώμονες καλούνται να αποδείξουν ότι οι πύραυλοι ευθύνονται για όλους τους θανάτους.
O Άσαντ πίσω από τα χημικά, λένε οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε.
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, πάντως, ότι πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα βρίσκεται ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ.
Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν στο Βίλνιους ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν πράγματι στις 21 Αυγούστου στη Συρία και ότι υπάρχουν "πολυάριθμες ενδείξεις" πως για την επίθεση αυτή ευθύνεται το καθεστώς, δήλωσε ο λιθουανός υπουργός.
"Όλοι οι υπουργοί κατήγγειλαν τη χρήση χημικών όπλων και υπογράμμισαν ότι αυτοί που τα χρησιμοποίησαν πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την πράξη τους αυτή", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γουόζας Ολέκας, ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ.
"Πολυάριθμες ενδείξεις μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς" του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, πρόσθεσε.
"Δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση στην κατάσταση (στη Συρία) και γι' αυτό εκφράσαμε διαφορετικές απόψεις" όσον αφορά την απάντηση που πρέπει να δοθεί, υπογράμμισε ο Ολέκας ερωτηθείς για τις διαφορές απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Μετά τους υπουργούς Άμυνας, οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν νωρίς το απόγευμα στο Βίλνιους για να επιχειρήσουν να εκπονήσουν μια κοινή θέση για την απάντηση που πρέπει να δοθεί. Μια δήλωση θα γίνει από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον αύριο Σάββατο στο τέλος της συνόδου, στην οποία προσεκλήθη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε, ζητώντας να μην κατονομαστεί, πως οι αποδείξεις που παρουσιάσθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών έπεισαν τους Ευρωπαίους υπουργούς για την ανάμιξη του καθεστώτος. "Το μόνο ερωτηματικό που απομένει είναι αν η απόφαση ελήφθη από τον Άσαντ ή σε στρατιωτικό επίπεδο", πρόσθεσε.
Σχετικά με την στρατιωτική επέμβαση που προωθείται από τις ΗΠΑ, οι υπουργοί Άμυνας "της Γαλλίας και της Δανίας εξέφρασαν σαφώς την υποστήριξή τους, ενώ αυτοί άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας, ζήτησαν να επιδειχθεί σύνεση", συνόψισε.
"Όμως κανένας υπουργός δεν είπε ότι η χώρα του θα εξέφραζε την καταδίκη της αν υπήρχε μια ένοπλη δράση", διευκρίνισε ο διπλωμάτης αυτός.
Η μεθοδολογία των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων
Ο Τεοντόρ Πόστολ, φυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και ο Ρίτσαρντ Λόιντ σχεδιαστής πυραυλικών κεφαλών, διενήργησαν τη μελέτη τους για να ρίξουν φως στο βασικό ερώτημα σχετικά με τη επίθεση με χημικά όπλα, με βάση τις φωτογραφίες και το βίντεο των υπολειμμάτων των πυραύλων στο προάστιο της Δαμασκού, όπου σημειώθηκε η επίθεση στις 21 Αυγούστου.
Ο Πόστολ, που προσκόμισε αντίγραφο της ανάλυσης του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πύραυλοι στις φωτογραφίες θα μπορούσαν να μεταφέρουν μέχρι 50 λίτρα θανατηφόρου σαρίν. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε και από την εφημερίδα New York Times.
Η ανάλυση επιβεβαιώνει την ισχύ των πυραύλων
Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η ανάλυσή τους διαψεύδει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι οι πύραυλοι δεν θα μπορούσαν να φέρουν αρκετό σαρίν ώστε να προκαλέσουν μαζικές απώλειες.
Ο Πόστολ και ο Λόιντ έκαναν εκτενή ανάλυση των φωτογραφιών και των βίντεο που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο από τα συντρίμμια των πυραύλων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πύραυλοι είχαν τροποποιηθεί χρησιμοποιώντας "έξυπνο" σχεδιασμό.
Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να μεταφέρουν αρκετό αέριο για να σκοτώσει όχι μόνο εκατοντάδες ανθρώπους, αλλά ακόμη και μεγαλύτερο αριθμό από όσους αναφέρει η αμερικανική κυβέρνηση.
Η ανάλυση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην αμερικανική και άλλες δυτικές κυβερνήσεις που εμφανίζουν το συριακό καθεστώς ως υπεύθυνο για την επίθεση.
Η Μόσχα στέλνει αποβατικό πλοίο ανοικτά των συριακών ακτών
Στο μεταξύ, ολοένα και πιο τεταμένο γίνεται το κλίμα στη Μεσόγειο με αφορμή το θέμα της Συρίας και της πιθανής επίθεσης εκεί. Η Ρωσία στέλνει το μεγάλο αποβατικό πλοίο της, το Nikolai Filchenkov (Νικολάι Φιλτσένκοφ), ανλοικτά των συριακών ακτών, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγή του πολεμικού ναυτικού.
"Το πλοίο θα αγκυροβολήσει στο Νοβοροσιίσκ όπου θα παραλάβει ειδικό φορτίο και θα κατευθυνθεί στην περιοχή που έχει καθοριστεί στην ανατολική Μεσόγειο", μετέδωσε το Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγή του πολεμικού ναυτικού την οποία δεν κατονόμασε.
Το πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το φορτίο.
Η Ρωσία εναλλάσσει τα πολεμικά πλοία της στη Μεσόγειο και υποστηρίζει ότι η παρουσία τους εκεί αποτελεί εγγύηση ασφαλείας.