Καταδρομικό με πυραύλους στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο η Ρωσία

Στο “παιχνίδι” της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία μπαίνει για τα καλά η Ρωσία κατά τα φαινόμενα, αφού σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax στέλνει στην Ανατολική Μεσόγειο το καταδρομικό Μασκβά, εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους, για να ηγηθεί των επιχειρήσεων του πολεμικού της ναυτικού στην περιφέρεια.

Το καταδρομικό Μασκβά αναμένεται να φθάσει στην ανατολική Μεσόγειο σε περίπου δέκα ημέρες, είπε η πηγή των ενόπλων δυνάμεων που επικαλείται το Interfax, η οποία δεν κατονομάζεται. Μαζί του θα πλέουν ένα αντιτορπιλικό από τον στόλο της Βαλτικής και μια φρεγάτα από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

“Το καταδρομικό Μασκβά κατευθύνεται στα στενά του Γιβραλτάρ. Κατά προσέγγιση σε 10 ημέρες θα εισέλθει στην ανατολική Μεσόγειο, όπου θα αναλάβει επικεφαλής της ναυτικής δύναμης”, ανέφερε ακόμα η πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι και άλλα πολεμικά, περιλαμβανομένου του Μασκβά, επρόκειτο να σταλούν στην Μεσόγειο, σημειώνοντας πάντως ότι οι ελιγμοί αυτοί αποτελούν συνηθισμένες κινήσεις. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, το Interfax μετέδωσε ότι η Ρωσία στέλνει ένα αναγνωριστικό σκάφος στην περιφέρεια, το οποίο όμως θα πλέει και θα επιχειρεί χωριστά από την υπόλοιπη ναυτική δύναμη.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει διακόψει τις παραδόσεις πυραυλικών συστημάτων S-300 στη Συρία, διευκρινίζοντας ότι ορισμένα εξαρτήματα έχουν ήδη παραδοθεί στη Δαμασκό.

"Έχουμε μια σύμβαση, παραδώσαμε ορισμένα εξαρτήματα, αλλά δεν ολοκληρώσαμε τις παραδόσεις, προς το παρόν τις έχουμε διακόψει", είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Πιέρβγι Κανάλ, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας που ρωτήθηκε για το θέμα είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι ότι τα εξαρτήματα των S-300 που έχουν ήδη παραδοθεί στη Συρία δεν επαρκούν για τη συναρμολόγηση ενός πλήρους πυραυλικού συστήματος, έτοιμου προς χρήση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αναλύσεων του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων που εδρεύει στη Μόσχα, η παράδοση αυτών των συστημάτων γίνεται κατά στάδια και στη συνέχεια θα πρέπει να εκπαιδευτούν οι Σύροι ώστε να μπορούν να τα χειρίζονται. "Για το λόγο αυτό, ακόμη και αν παραδοθούν όλα τα εξαρτήματα των S-300, εκτιμούμε ότι τα συστήματα αυτά θα είναι επιχειρησιακά στα τέλη του 2014-15" ανέφερε το Κέντρο σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το πρακτορείο.

Ωστόσο, μιλώντας στα μέλη του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, ο Πούτιν προειδοποίησε το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι δεν έχει το δικαίωμα να εγκρίνει την πραγματοποίηση πληγμάτων στην Συρία, καθώς αυτά θα συνιστούσαν "επίθεση" αν πραγματοποιούνταν "εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ".

Αν το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο εξετάζει την έγκριση μιας προσφυγής στην βία κατά του καθεστώτος της Δαμασκού δώσει το πράσινο φως στην πραγματοποίηση πληγμάτων, οι ΗΠΑ "θα εγκρίνουν μια επίθεση — καθώς ο,τιδήποτε γίνεται εκτός του πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνιστά μια επίθεση, με εξαίρεση την περίπτωση της αυτοάμυνας", δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Όμως η Συρία, όπως γνωρίζουμε, δεν επιτίθεται στις ΗΠΑ, επομένως δεν μπορεί να πρόκειται για θέμα άμυνας", πρόσθεσε ο Πούτιν. "Να, τώρα το Κογκρέσο και η Γερουσία των ΗΠΑ ασχολούνται με την νομιμοποίηση μιας επίθεσης και εμείς είμαστε όλοι κολλημένοι μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης περιμένοντας αν αυτό θα εγκριθεί ή όχι", σχολίασε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η έγκριση πληγμάτων στην Συρία θα είναι "απαράδεκτη".

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε από τη Σουηδία, όπου βρίσκεται, ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στη “βαρβαρότητα” της χημικής επίθεσης στη Συρία.

“Αν δεν αντιδράσουμε σε αυτή την επίθεση θα αυξηθεί ο κίνδυνος να σημειωθούν και άλλες επιθέσεις, αλλά και ο κίνδυνος άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα”, υπογράμμισε ο Ομπάμα, σχολιάζοντας ότι δεν είναι ο ίδιος, αλλά “ο κόσμος” που έχει θέσει όρια, υιοθετώντας διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν την χρήση χημικών όπλων. “Δεν κινδυνεύει η δική μου αξιοπιστία. Η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας είναι αυτή η οποία κινδυνεύει, όπως και η αξιοπιστία των ΗΠΑ και του Κογκρέσου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ελπίζει πως θα αλλάξει στάση στο θέμα της Συρίας. “Αν διατηρώ την ελπίδα ότι ο κ. Πούτιν θα αλλάξει τη στάση του σε κάποια από αυτά τα ζητήματα; Πάντα ελπίζω, και θα συνεχίσω να συζητώ μαζί του”, σημείωσε.