Το συριακό καθεστώς κάνει μαζική χρήση όπλων διασποράς από τα μέσα του 2012, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την μη κυβερνητική οργάνωση Συνασπισμός για τα Όπλα Διασποράς, στην οποία συμμετέχουν 350 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από 90 χώρες.
Η έκθεση προσφέρει μία συνολική εικόνα της εφαρμογής της Σύμβασης για τα Όπλα Διασποράς, η οποία υιοθετήθηκε στη Γενεύη το 2008 και τέθηκε σε ισχύ το 2010.
Στην έκθεση 2013 παρουσιάζονται στοιχεία για τη χρήση όπλων διασποράς από την συριακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου 2012 και του πρώτου εξαμήνου 2013.
Η μαζική χρήση των όπλων αυτών από τη Συρία, χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση, έχει προκαλέσει τον θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων: τουλάχιστον 165 από τα 190 θύματα που έχουν καταγραφεί με σαφή αποδεικτικά στοιχεία στον κόσμο.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι είναι "πιθανόν" τα ρωσικά και αιγυπτιακά όπλα διασποράς που χρησιμοποιεί το συριακό καθεστώς να έχουν μεταφερθεί στη Συρία κατά το παρελθόν και όχι αναγκαστικά κατά τη διάρκεια της σύρραξης.
"Η μαζική χρήση όπλων διασποράς από τη Συρία έχει προκαλέσει αναίτια θύματα μεταξύ των αμάχων, αλλά η γενική καταδίκη της χρήσης αυτού του είδους των όπλων δείχνει ότι ο στιγματισμός των όπλων διασποράς είναι ισχυρός", δήλωσε η Μέρι Γουέρχμαν της οργάνωσης Human Rights Watch που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Δεκαεπτά χώρες, της Ευρώπης και της Ασίας κυρίως, συνεχίζουν να κατασκευάζουν όπλα διασποράς ή διατηρούν το δικαίωμα αυτό για το μέλλον. Μεταξύ των κρατών αυτών, μόνο τρία είναι γνωστό ότι έχουν κάνει χρήση τέτοιων όπλων: τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ρωσία.
Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει της 4ης διάσκεψης των κρατών που έχουν υπογράψει στη Σύμβαση και θα διεξαχθεί στη Λουζάκα της Ζάμπιας από τις 9 έως τις 13 Σεπτεμβρίου.