Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη, φιλοξενούμενοι της Ρωσίας που επιμένει άκαμπτη να εγκρίνει μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ένα θέμα που απειλεί να υπερισχύσει της συζήτησης σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Επισήμως, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των σημαντικότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και να εξετάσουν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που πλέον μεταφέρεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης και πλήττονται τα εθνικά νομίσματα. Αλλά καθ' ομολογία πολλών από τους ηγέτες που θα λάβουν μέρος στη σύνοδο κορυφής, η συριακή κρίση ενδέχεται να κυριαρχήσει τελικά στη σύνοδο.
Ρωσία: Η Συρία δεν βρίσκεται στην ατζέντα της ρωσικής διπλωματίας για τους G20
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπενθύμισε χθες ότι “η G20 δημιουργήθηκε για να επιλύονται οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα”, προσθέτοντας ότι η Συρία “δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου της Αγίας Πετρούπολης”. Μολαταύτα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναγνώρισε πως «οποιοσδήποτε πολιτικός ηγέτης μπορεί να θέσει το ζήτημα αυτό στο τραπέζι. Είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια συζήτηση”.
Το Σάββατο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κρίνει ότι η G20 αποτελεί “ένα καλό πεδίο” για να συζητηθεί η κρίση στη Συρία, αν και τόνισε ότι ασφαλώς “δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας” του ΟΗΕ. “Γιατί να μην επωφεληθούμε;”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Ανησυχία των Ρώσων για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ
Ο οικοδεσπότης της συνόδου παραμένει ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπαράκ αλ Άσαντ καθώς η Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια έχει εμποδίσει την κύρωση οποιασδήποτε απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μαζί με την Κίνα. Χθες η Μόσχα ανέφερε ότι “ανησυχεί έντονα” για το ενδεχόμενο μονομερούς ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Η Ρωσία δεν άλλαξε στάση αφού πολλές δυτικές δυνάμεις κατηγόρησαν την συριακή κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μία επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού, επιχειρηματολογώντας ότι δεν είναι πειστικά τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχουν παρουσιαστεί ως σήμερα.
Η ρωσική θέση ενισχύθηκε μετά την απόρριψη της συμμετοχής της Βρετανίας στη στρατιωτική επέμβαση από τη βουλή των κοινοτήτων, αλλά και την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο είναι κλειστό ως την 9η Σεπτεμβρίου.
Απέκλεισε η Μέρκελ κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής
Νωρίτερα σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η οποία έχει αποκλείσει τη συμμετοχή της χώρας της σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει διεθνής συναίνεση στη σύνοδο κορυφής της G20 ώστε να υπάρξει «ενιαία» αντίδραση από μέρους διεθνούς κοινότητας στην επίθεση με χημικά όπλα για την οποία δυτικές χώρες θεωρούν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση Άσαντ.
Αλλά οι διαφορές πολύ δύσκολα θα ξεπεραστούν, ιδίως σε μια συγκυρία που οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ εξαιτίας και της υπόθεσης του Έντουαρντ Σνόουντεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν πρόκειται να γίνει η διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και στον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, η οποία —πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για το πρόγραμμα παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και η Μόσχα χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Αμερικανικό πληροφορικό— προγραμματιζόταν να γίνει πριν από την διεξαγωγή της G20, ενώ δεν αναμένεται να έχουν κατ' ιδίαν επαφές ούτε και στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.
"Δεν βλέπω το πώς θα μπορούσαν να συμφωνήσουν» οι ηγέτες σχετικά με τη Συρία, σχολίασε ο Σεργκέι Καραγκανόφ της σχολής Οικονομίας και Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Κατά τον ίδιο, η σύνοδος δεν θα αποβεί «σε συμφωνία για κανένα σημαντικό θέμα".
Πέραν της Συρίας, η σύνοδος σημειώνεται ενώ οι αναδυόμενες χώρες βλέπουν τα νομίσματά τους να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση: η ινδική ρουπία έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της από την αρχή του 2013, το βραζιλιάνικο ρεάλ 15% και το ρωσικό ρούβλι 10%. Παρότι είχαν συγκρατήσει εν μέρει την παγκόσμια οικονομία συνεχίζοντας να αναπτύσσονται εν μέσω της κρίσης της περιόδου 2008-2009, οι χώρες αυτές προστίθενται στις πηγές ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία, την ώρα που η ευρωζώνη βγαίνει από την ύφεση. Υφίστανται κυρίως τις συνέπειες της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, που είχε ωθήσει τους επενδυτές σε διεθνές επίπεδο να στραφούν ξανά στην αμερικανική οικονομία, εν αναμονή ανόδου των επιτοκίων.
Η ομάδα των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν «παράπλευρες απώλειες» σε αυτές εξαιτίας της νομισματικής τους πολιτικής: απαιτείται, λένε οι κυβερνήσεις τους, «καλύτερη αναγνώριση του γεγονότος ότι ζούμε σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο» και η αποφυγή της λήψης αποφάσεων «οι οποίες βασίζονται μόνον στα εθνικά συμφέροντα (και οι οποίες) πιθανόν έχουν βαριές συνέπειες για άλλα έθνη».
Ολάντ: Δεν σκέπτεται να ζητήσει ψηφοφορία για πιθανή στρατιωτική επέμβαση
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως δεν σκέπτεται «ακόμη» να ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Γαλλικό Κοινοβούλιο για μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.
"Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος απαντώντας στη σχετική ερώτηση που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι στην κοινή συνέντευξή του με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ.
Την Τετάρτη διεξάγεται στο Γαλλικό Κοινοβούλιο μία συζήτηση χωρίς ψηφοφορία μεταξύ των κυριοτέρων κοινοβουλευτικών παραγόντων ύστερα από μία τοποθέτηση του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό.
Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης UMP ανακοίνωσε σήμερα πως θα ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Σώμα σε περίπτωση επέμβασης χωρίς την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ.
Απεναντίας, μία ψηφοφορία στην αυριανή συνεδρίαση «δεν θα είχε νόημα» καθώς καμιά επέμβαση δεν έχει αποφασισθεί ακόμη, πρόσθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του UMP στην Εθνοσυνέλευση Κριστιάν Ζακόμπ.
Μία ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο «δεν αποτελεί θέμα ταμπού για τον Φρανσουά Ολάντ», δήλωσε σήμερα το πρωΐ ο υπουργός αρμόδιος για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο Αλέν Βινταλίς, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.
Όμως η κοινοβουλευτική συζήτηση για το συριακό “δεν μπορεί να διεξαχθεί με μία ψηφοφορία. Για ποιο πράγμα θα ψηφίζαμε αύριο;”, αναρωτήθηκε ο υπουργός, καθώς ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει θέσει ως προϋπόθεση για την έναρξη μίας επιχείρησης κατά της Συρίας την έγκρισή της από το Κογκρέσο, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στις 9 Σεπτεμβρίου.
Ομπάμα: “Η Συρία δεν είναι το Ιράκ, δεν είναι το Αφγανιστάν”
Η Συρία "δεν είναι το Ιράκ. Δεν είναι το Αφγανιστάν", υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με επικεφαλής του Κογκρέσου στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την στρατιωτική δράση κατά της Συρίας σε απάντηση για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.
Ο Ομπάμα ζήτησε μια άμεση ψηφοφορία στο Κογκρέσο και επανέλαβε ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένη σε έκταση και δεν θα επαναληφθούν οι μακροχρόνιοι αμερικανικοί πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
"Το σημαντικό στοιχείο στο οποίο θέλω να δώσω έμφαση είναι ότι το στρατιωτικό σχέδιο που έχει αναπτυχθεί από το μεικτό γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων είναι αρμόζον. Είναι περιορισμένο. Δεν εμπλέκει χερσαία στρατεύματα. Δεν είναι το Ιράκ. Δεν είναι το Αφγανιστάν", σημείωσε.
Ο πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στην Συρία και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα ευρύτερο σχέδιο για να βοηθήσουν τους Σύρους αντάρτες να νικήσουν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
"Αυτό που οραματιζόμαστε είναι κάτι περιορισμένο. Είναι κάτι αρμόζον. Θα υποβαθμίσει τις ικανότητες του Άσαντ", επανέλαβε.
"Ταυτοχρόνως έχουμε μια ευρύτερη στρατηγική η οποία θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε τις ικανότητες της αντιπολίτευσης", πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των βουλευτών σχετικά με την έγκριση της χρήσης ισχύος την οποία παρέπεμψε ο Λευκός Οίκος στο Κογκρέσο.
"Ανυπομονώ να ακούσω τις διάφορες ανησυχίες των μελών που βρίσκονται σήμερα εδώ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν", σημείωσε.
"Δεν θα απευθυνόμουνα στο Κογκρέσο αν δεν σοβαρολογούσα όσον αφορά τις διαβουλεύσεις και δεν πίστευα ότι διαμορφώνοντας την έγκριση ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή, θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί", σημείωσε.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ ήταν παρόντες στην συνάντηση αυτή μαζί με τους επικεφαλής των επιτροπών του Κογκρέσου που διαχειρίζονται θέματα εθνικής ασφάλειας και ενόπλων δυνάμεων.
Πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ ενός πλήγματος, ο Αμερικανός πρόεδρος
Στην ερώτηση αν είναι πεπεισμένος πως το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ ενός πλήγματος, ο Ομπάμα απάντησε: "Είμαι".
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε παράλληλα την "ισχυρή" του πεποίθηση πως η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων κατά του λαού της και σημείωσε ότι αυτό θέτει μια σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ και την περιοχή.
Επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα που προτάσσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις προσπάθειές τους για να πείσουν το Κογκρέσο, ο Ομπάμα επέμεινε ότι ο Σύρος πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει καθώς το αντίθετο θα στείλει το μήνυμα στους εχθρούς των ΗΠΑ ότι οι διεθνείς κανονισμοί γύρω από θέματα, όπως η διάδοση των πυρηνικών όπλων, δεν έχουν μεγάλη σημασία.
"Θα ζητήσουμε ακροαματικές διαδικασίες και μια άμεση ψηφοφορία", κατέληξε ο πρόεδρος Ομπάμα, σημειώνοντας: "Εκτιμώ ιδιαιτέρως ότι όλοι εδώ έχουν ήδη ξεκινήσει να προγραμματίζουν ακροαματικές διαδικασίες και σκοπεύουν να ψηφίσουν μόλις επιστρέψει όλο το Κογκρέσο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας".
Τα κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος παρείχαν σήμερα πολιτική υποστήριξη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα της στρατιωτικής επέμβασης που σχεδιάζει η Ουάσινγκτον στη Συρία.
Στήριξη Ρεπουμπλικάνων σε Ομπάμα
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρίξει τον Αμερικανό πρόεδρο.
"Θα στηρίξω την έκκληση του προέδρου για ανάληψη δράσης" σε αντίποινα για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς, είπε ο Μπένερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, παρουσία και άλλων ηγετικών στελεχών των δύο κομμάτων. "Είναι κάτι που οφείλουν να πράξουν οι ΗΠΑ, ως χώρα. Οι εχθροί μας σε όλο τον κόσμο πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα ανεχθούμε μια τέτοια συμπεριφορά. Έχουμε επίσης συμμάχους σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή (σ.σ. της Μέσης Ανατολής) που χρειάζεται να ξέρουν ότι η Αμερική θα βρίσκεται στο πλάι τους όποτε παρίσταται ανάγκη", τόνισε.