Ένα έκτο αμερικανικό πολεμικό σκάφος βρίσκεται πλέον σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με άλλα πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν πάραυτα κατά της Συρίας στα πλαίσια ενός "περιορισμένου, ακριβούς", πλήγματος, ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως το USS San Antonio, ένα αμφίβιο σκάφος, που μεταφέρει αρκετούς εκατοντάδες πεζοναύτες, βρισκόταν στην περιοχή για διαφορετικό σκοπό και πως δεν υπάρχει σχέδιο να αποβιβασθούν στην ξηρά οι δυνάμεις αυτές στα πλαίσια κάποιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Η Συρία αναμένει "ανά πάσα στιγμή" μία επίθεση κατά του εδάφους της από τις δυτικές δυνάμεις, υπογράμμισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτατος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.
"Αναμένουμε μία επίθεση ανά πάσα στιγμή και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε ισοδύναμα ανά πάσα στιγμή", επεσήμανε η ίδια πηγή.
Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματικούς επεσήμανε πως ο διάπλους του San Antonio στη Μεσόγειο είχε προγραμματισθεί προ πολλού, αλλά τα επιτελεία έκριναν πως θα ήταν φρόνιμο να παραμείνει το σκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στα αντιτορπιλικά υπό το φως των νέων εξελίξεων στην εμπόλεμη κατάσταση.
"Παρέμεινε εκεί ως προφύλαξη", δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς, που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Το San Antonio την Πέμπτη διέβη τη διώρυγα του Σουέζ, προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα και την Παρασκευή έλαβε διαταγές να παραμείνει δίπλα στα αντιτορπιλικά, σύμφωνα με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Το USS San Antonio είναι ένα από τα τρία πολεμικά σκάφη που μετέφεραν 2.200 Αμερικανούς πεζοναύτες στην εξάμηνη ανάπτυξή τους στην περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου.
Γενικώς, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διατηρεί τρία αντιτορπιλικά στη Μεσόγειο, όμως μετέφερε άλλα δύο στην περιοχή κατά τα τέλη της ανάπτυξής τους σε άλλα σημεία, καθώς το καλούσαν οι εξελίξεις στη Συρία κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Στο μεταξύ οι πρόεδροι της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα, να στείλει ένα "ισχυρό μήνυμα" στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το οποίο θεωρούν "υπεύθυνο" για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου, ανέφερε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
"Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων, πρέπει να φέρει προ των ευθυνών του το συριακό καθεστώς και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να καταγγείλουν τη χρήση χημικών", ανέφεραν τα Ηλύσια Πεδία σε σχετική ανακοίνωση, λίγες ώρες μετά από την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.
Ρωσία: Απαράδεκτες οι απειλές
Η Ρωσία κατήγγειλε την Παρασκευή τις παρατηρήσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με μια πιθανή "περιορισμένης, κλίμακας στρατιωτική δράση" κατά της Συρίας. "Οι απειλές αυτές είναι απαράδεκτες", ανέφερε από τη Μόσχα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας "η μονομερής χρήση βίας" που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με τον Λουκάσεβιτς αυτό θα περιέπλεκε και θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας, ενώ θα προκαλούσε πρόσθετες απώλειες.
Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και συνεχίζει να μπλοκάρει τη διεθνή δράση στα Ηνωμένα Έθνη.
Συρία: Ψεύδη όσα λένε οι ΗΠΑ
Το καθεστώς της Συρίας ανέφερε την Παρασκευή ότι οι κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, για χρήση χημικών όπλων από την πλευρά της Δαμασκού, είναι "ψευδείς και αβάσιμες".
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών οι δηλώσεις του Τζον Κέρι ήταν μια "απελπισμένη προσπάθεια" για να δικαιολογήσει, η αμερικανική διπλωματία, μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας.
"Αυτό που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών περιγραφεί ως αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία (...) δεν είναι τίποτα περισσότερο από παλιές ιστορίες που διαδίδουν οι τρομοκράτες (σ.σ. αντάρτες) για πάνω από μια εβδομάδα και οι οποίες είναι κατασκευασμένες ιστορίες και ψέματα ", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, σε μια ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την επίσημη συριακή τηλεόραση.
Έφυγαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ
Η ομάδα των ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ, που της έχουν ανατεθεί οι έρευνες για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των κατηγοριών για επίθεση με χημικά όπλα από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Δαμασκό, έφθασε σήμερα το πρωΐ στον Λίβανο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Η ομάδα των ειδικών, με επικεφαλής τον Δρ Άκε Σέλστρομ—που από τη Δευτέρα βρισκόταν για έρευνες στον τόπο της επίθεσης - διέσχισε τα σύνορα και εισήλθε στον Λίβανο, αφού είχε εγκαταλείψει νωρίς σήμερα το πρωΐ το ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει στη Δαμασκό.
Η Ύπατη Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Άνγκελα Κάνε, η οποία συνόδευε τους ειδικούς στη Συρία, είχε αναχωρήσει ήδη χθες από τη Δαμασκό οδικώς και είχε φθάσει επίσης στον Λίβανο, που απέχει μόλις 45' από την συριακή πρωτεύουσα.
Σήμερα, η Κάνε πρόκειται να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στη Νέα Υόρκη για τα πεπραγμένα της ομάδος των επιθεωρητών.
Όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ένα "παράθυρο ευκαιρίας" για πιθανά χτυπήματα είναι δυνατόν να ανοίξει από σήμερα, μετά την αποχώρηση των ειδικών του ΟΗΕ από τη Συρία.