Ο Μπαράκ Ομπάμα διεκδίκησε την προεδρία για τα βγάλει τις ΗΠΑ από τους πολέμους, όχι για να τις σύρει σε αυτούς. Με αυτή την λιτή φράση, το περιοδικό Time σχολιάζει καυστικά την ενδεχόμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου για μονομερή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Στο εξώφυλλο του περιοδικού με τίτλο "Ομπάμα: Ο δυστυχισμένος πολεμιστής", ο Αμερικανός πρόεδρος στέκεται μόνος και μικρός, σε ένα λευκό φόντο, με προβληματισμένο ύφος. Οι δύο πόλεμοι στον Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν κουράσει τους Αμερικανούς και ο Ομπάμα καθυστερεί να δώσει το πράσινο φως για τη Συρία.
"Ακόμα δεν έχω αποφασίσει (για τη Συρία), αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό- αν στο τέλος αποφασίσουμε να απαντήσουμε για τη χρήση χημικών όπλων- το καθεστώς Άσαντ να λάβει ένα ισχυρό μήνυμα ότι καλό θα είναι να μην κάνει κάτι ανάλογο ξανά" είπε σήμερα χαρακτηρσιτικά σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ο κίνδυνος για την επανάληψη του φιάσκου στο Ιράκ, όπου τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν βρέθηκαν ποτέ, είναι πιο ορατός από ποτέ, 10 χρόνια μετά την επέμβαση κατά του καθεστώτος της Βαγδάτης.
Εν τω μεταξύ, δύο ημέρες απομένουν μέχρι να τελειώσουν την έρευνα τους οι ειδικοί επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Δαμασκό και φαίνεται ότι η απόφαση της Δύσης για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έχει παγώσει μέχρι τότε.
"Οι επιθεωρητές μας θα συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι αύριο Παρασκευή και μέχρι το πρωί του Σαββάτου θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και θα έχουν εγκαταλείψει τη Συρία" ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Παράλληλα, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντήθηκαν ξανά απόψε- κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας- για να καθορίσουν την στάση τους απέναντι στην ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας, χωρίς ωστόσο να πετύχουν κάποια συμφωνία.
Οι δύο πόλεμοι στον Ιράκ και το Αφγανιστάν δεν έχουν κουράσει μόνο τους Αμερικανούς, αλλά και τους Βρετανούς και ο Κάμερον έχει λάβει το μήνυμα.
Αν και η Βρετανία υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να αποφασίσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ακόμα και χωρίς την νομιμοποίηση από τον ΟΗΕ, ο Ντέηβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα στη Βουλή ότι "Θα ήταν αδιανόητο να προχωρήσουμε (στην επίθεση), αν υπήρχε ισχυρή αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας".
Επίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, παραδέχθηκε όμως ότι "δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα", σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα των επιθεωρητών του ΟΗΕ.
Η κυβερνητική πρόταση που θα ψηφιστεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων καταδικάζει "τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς" και "συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».
Όμως για να περάσει το ψήφισμα για έναρξη μιας στρατιωτικής επέμβασης, θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη ψηφοφορία, μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου- πράγμα που δεν αναμένεται τουλάχιστον πριν την επόμενη εβδομάδα.
Πυρετώδεις πολεμικές προετοιμάσιες
Πυρετώδεις είναι οι πολεμικές προετοιμασίες λίγο πριν ξεσπάσει η καταιγίδα του πολέμου στη Συρία. Οι ΗΠΑ αποστέλλουν ένα επιπλέον αντιτορπιλικό απέναντι από τις συριακές ακτές, ανεβάζοντας προσωρινά σε 5 τον συνολικό
αριθμό των πολεμικών πλοίων που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ στην ανατολική Μεσόγειο
Η Βρετανία έχει στείλει εξι πολεμικά μαχητικά Thyphoon στη βάση της στο Ακρωτήρι της Κύπρου ενώ η Μόσχα στέλνει κι αυτή δύο καταδρομικά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου παρακουλουθώντας στενά τις κινήσεις των υπολοίπων.
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.
Στη Συρία, κεντρικά κυβερνητικά στρατηγεία στη Δαμασκό έχουν εκκενωθεί ενώ ο πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι ζήτησε σήμερα την κινητοποίηση των εθνικών πόρων, για να διαφυλαχθεί η παροχή των βασικών κρατικών υπηρεσιών στην περίπτωση που γίνει μια στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους τις επόμενες ημέρες.
Ο Αλ Χάλκι σημείωσε ότι τα μέτρα που ζητεί να ληφθούν είναι απαραίτητα "για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση και να εμποδιστούν οι εχθροί από την διατάραξη της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης, των επικοινωνιών, της παροχής τροφίμων και πετρελαίου", σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού που επικαλείται το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.