Ψήφισμα, το οποίο θα εγκρίνει τα "απαραίτητα μέτρα" για την προστασία των αμάχων από τη χρήση χημικών όπλων, ετοιμάζεται να φέρει εντός της ημέρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Βρετανία.
Η πρωτοβουλία της Μεγάλης Βρετανίας θα καταδικάζει τις επιθέσεις του Σύρου προέδρου με νευροπαραλυτικό αέριο, τις οποίες φέρεται να έχει πραγματοποιήσει ο αδερφός του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, Μαχέρ Αλ-Άσαντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
"Λέγαμε πάντα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά τις ευθύνες του στη Συρία. Έχει τη δυνατότητα να κάνει ακριβώς αυτό", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Ωστόσο, το ψήφισμα αναμένεται να προσκρούσει στο σινο-ρωσικό βέτο.
Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ έχει επισημάνει ότι η απάντηση στη Συρία μπορεί να δοθεί δίχως την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας το ΟΗΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να παρακαμφθεί σε συγκεκριμένες περιστάσεις.
Είναι φανερό ότι αναζητούνται τρόποι να καμφθούν οι αντιστάσεις του μπλοκ Ρωσίας και Κίνας, ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό να παρακαμφθούν.
Ευρήματα χημικής ουσίας στη Δαμασκό - Μπραχίμι: Για επίθεση θα χρειαστεί η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Στο μεταξύ, ο ειδικός επιθεωρητής του ΟΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι οι πρώτες έρευνες στη Δαμασκό επιβεβαιώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε τελικά "κάποια χημική ουσία στην επίθεση της Συρίας".
Ωστόσο, η ρωσική πλευρά, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, του τηλεφώνησε και του εξήγησε ότι "ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα και την υπόλοιπη περιοχή". Του εξήγησε επίσης ότι "ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ δεν είχε κανένα λόγο να ρίξει τα χημικά", αφήνοντας υπόνοιες για τις έρευνες και το πόρισμα των επιθεωρητών που έχουν σταλεί στη Δαμασκό.
Η ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης σε απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε, πάντως, ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας κ. Μπραχίμι.
"Πιστεύω ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές πάνω σε αυτό. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι στρατιωτική δράση πρέπει να αναλαμβάνεται έπειτα από μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι που λέει το διεθνές δίκαιο", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.
"Θα πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχουν την φήμη ότι είναι πολεμοχαρείς. Τι θα αποφασίσουν δεν το γνωρίζω. Αλλά βεβαίως το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές", υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να λείπει από μία απόφαση για δράση κατά της Συρίας.
Αναφερόμενος στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εικόνες από τον εμφύλιο στη Συρία "δεν μοιάζουν με καμία από αυτές που έχουμε δει τον 21ο αιώνα".
"Είναι κρίσιμης σημασίας να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα. Μία ερευνητική ομάδα του ΟΗΕ βρίσκεται τώρα στο έδαφος (της Συρίας) για να κάνει ακριβώς αυτό. Μερικές μέρες μετά την επίθεση, έχουν συλλέξει πολύτιμα δείγματα και έχουν πάρει συνεντεύξεις από θύματα και αυτόπτες μάρτυρες. Η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να κάνει τη δουλειά της", είπε.
O αδερφός του Άσαντ πίσω από τις χημικές επιθέσεις
Σύμφωνα, βέβαια, με άλλη -ανώνυμη- πηγή από τα Ηνωμένα Έθνη, ο Μαχέρ Αλ-Άσαντ, διοικητής της τέταρτης μεραρχίας ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για τη χρήση των χημικών όπλων. Από την άλλη, ο Τζόσουα Λάντις, πανεπιστημιακός της Οκλαχόμα σε θέματα σπουδών Μέσης Ανατολής θεωρεί δύσκολο μια τέτοια ενέργεια να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς έγκριση του Σύρου προέδρου, μιλώντας στο Bloomberg.
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επαναλαμβάνουν την Τετάρτη την επιτόπια έρευνά τους στη Συρία, μετά την αναβολή κατά μία ημέρα για λόγους ασφαλείας.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στρατιωτική ετοιμότητα "όποια και αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος".
Μόνο το 9% των Βρετανών συμφωνεί με αποστολή στρατιωτών
Εν αναμονή της απάντησης της Βουλής των Κοινοτήτων την Πέμπτη για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η κοινή γνώμη δε δείχνει να συμφωνεί.
Στη Μεγάλη Βρετανία, στη νούμερο δύο παγκόσμια δύναμη δηλαδή που κινητοποιήθηκε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο υπέρ της επέμβασης, δημοσκόπηση της εφημερίδας Sun αποκαλύπτει ότι το 50% διαφωνεί απέναντι στην επίθεση στη Συρία.
Υπέρ της πυραυλικής επίθεσης τάσσεται το 25% των ερωτηθέντων Βρετανών, αλλά μόνο το 9% συμφωνεί με την αποστολή βρετανικών δυνάμεων στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Αντίστοιχα, το 74% διαφωνεί.
Στο μεταξύ, σε αναλογία 3 προς 1 οι Βρετανοί θεωρούν ότι η ψήφος των βουλευτών επί των κυβερνητικών σχεδίων θα πρέπει να είναι δεσμευτική για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Την ίδια ώρα, ο κ. Κάμερον με τη συνδρομή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας σε σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας θα συζητήσει το σχέδιο στρατιωτικής δράσης κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Δε στέλνει στρατό η Αυστραλία
Στο μεταξύ, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Μπομ Καρ, δήλωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Αυστραλία δεν πρόκειται να στείλει δυνάμεις της για να συμμετάσχουν σε τυχόν στρατιωτική επίθεση της δύσης εναντίον της Συρίας.
Ωστόσο, κ. Καρ είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών εναντίον άοπλων πολιτών "και θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα".
Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως όλοι επιθυμούν τυχόν επέμβαση να γίνει με απόφαση και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ "αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να επιτραπεί σε ένα καθεστώς να κάνει χρήση χημικών εναντίον πολιτών".
Ο κ. Καρ είπε πως σε μια τέτοια επιχείρηση δεν θα λάβουν μέρος Αυστραλοί στρατιώτες.