Ο αμερικανικός Τύπος της 27ης Αυγούστου εκτιμά στο σύνολό του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας "σύντομης και περιορισμένης κλίμακας επίθεσης" στη Συρία.
Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών της Δύσης για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση μετά την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, η επίθεση αυτή, σε αντίποινα για την "αδιαμφισβήτητη" χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα δε θα διαρκούσε περισσότερο από δύο ημέρες και θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να αποφύγουν μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο στη Συρία, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, τους οποίους δεν κατονομάζει.
Αλλά και οι New York Times εκτιμά ότι ο Ομπάμα, ο οποίος ακόμη εξετάζει τη στρατιωτική επιλογή, θα δώσει πιθανότατα διαταγή για μια περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι Κρουζ από αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο εναντίον συριακών στρατιωτικών στόχων.
Μια επέμβαση θα έπληττε με ακρίβεια επιλεγμένους στόχους και δε θα είχε ως στόχο την ανατροπή του προέδρου Άσαντ, αλλά ούτε και ν' αλλάξει την πορεία του εμφυλίου, προσθέτει η εφημερίδα.
Όπως σημειώνει ο Κιμ Σενγκάπτα στην Ιντιπέντεντ, τον βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε επίθεση θα τον παίξουν αμερικανικοί πύραυλοι Τόμαχοκ, βομβαρδιστικά Β-2 και αεροσκάφη F-16. Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να πατήσουν δυτικές μπότες σε συριακό έδαφος (με πιθανή εξαίρεση τις ειδικές δυνάμεις). Το πιθανότερο σενάριο, έτσι, είναι μια σειρά "χειρουργικών" επιδρομών βραχείας διάρκειας. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο στρατηγός Ντέμπσι, "οι επιδρομές αυτές δεν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου, θα μας εμπλέξουν όμως μοιραία σε αυτόν".
"Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, καλό είναι να αρχίσουμε εξηγώντας στους Αμερικανούς ότι είναι σημαντικό", έλεγε στη Λιμπερασιόν την επομένη της επίθεσης ένας αναλυτής που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ομπάμα. Αυτό ακριβώς έκανε χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, λέγοντας ότι βλέπει και ξαναβλέπει τα βίντεο από την Γκούτα και δεν μπορεί να τα βγάλει από το μυαλό του. "Η χρήση χημικών όπλων στην Γκούτα είναι ένα ασυγχώρητο ηθικό αίσχος", τόνισε.
Ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχίζει ουσιαστικά να δικαιολογεί μια δυτική επέμβαση, υπενθυμίζοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ανησυχούσε πάντα για τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής. Η δυτική επέμβαση δεν είναι αναγκαία επειδή οι Σύροι αλληλοσκοτώνονται (στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί χαίρονται βλέποντας τη Χεζμπολάχ να πολεμά με την αλ-Κάιντα στη Συρία), αλλά επειδή η χρήση χημικών όπλων αποτελεί μείζονα παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όμως γι'αυτό πρέπει να πειστούν οι Αμερικανοί, που προς το παρόν είναι αντίθετοι σε μια επέμβαση: μόλις το 25% την υποστηρίζει ακόμη κι αν το καθεστώς προβαίνει σε χρήση χημικών όπλων, έναντι 46% που είναι αντίθετο.
Οι δυτικές δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν αμφιβολία πως πίσω από την πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα βρίσκονται οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Και προετοιμάζουν την αντίδρασή τους. Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, συναντήθηκε με τους ομολόγους του στο Αμμάν και εξέτασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα εντός των προσεχών ημερών πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το καθεστώς Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι στις 21 Αυγούστου.
Οι στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ στην περίπτωση διαταγής Ομπάμα για επιχείρηση - Βάση η ανατολική Μεσόγειος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν αυτή τη στιγμή τέσσερα πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο. Τα πλοία USS Mahan, USS Barry, USS Gravely και USS Ramage μεταφέρουν συνολικά 430 πυραύλους Tomahawk Block III, που έχουν εμβέλεια 1.500 μίλια και κοστίζουν περί τα 350.000 ευρώ ο καθένας.
Η αμερικανική αεροπορία μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει επιδρομές χρησιμοποιώντας τα βομβαρδιστικά Β-2 που σταθμεύουν στο Μιζούρι και μπορούν να φτάσουν στη Μέση Ανατολή με ένα μόνο ανεφοδιασμό. Οι Αμερικανοί έχουν τέλος τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μαχητικά αεροσκάφη όπως τα F-16 από τις βάσεις τους στην περιοχή.
Παρά τις πρόσφατες περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό, η Βρετανία είναι σε θέση να λάβει μέρος στην αποστολή με υποβρύχια Trafalgar οπλισμένα με πυραύλους Tomahawk και αεροσκάφη Tornado οπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow που σταθμεύουν στη βάση του Νόρφολκ. Οι Γάλλοι μπορούν να προσφέρουν ένα αεροπλανοφόρο, το Charles de Gaulle, ενώ διαθέτουν επίσης αεροσκάφη Rafale και Mirage που σταθμεύουν στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο πιο προφανής στόχος είναι τα χημικά εργοστάσια του συριακού καθεστώτος. Τέτοιες εγκαταστάσεις πιστεύεται ότι υπάρχουν στη Δαμασκό, στο Ντιμαϊρ, στην Παλμίρα, στη Χομς, στη Μασιάτ, βορείως του Χαλεπίου και στη Λατάκια.
Μια αεροπορική εκστρατεία θα πρέπει πρώτα να εξουδετερώσει τις αμυντικές δυνατότητες του καθεστώτος. Μεγάλες αεροπορικές βάσεις υπάρχουν στη Δαμασκό, το Ντιμαϊρ και τη Χομς, ενώ βάσεις εκτόξευσης πυραύλων υπάρχουν στο Αλ Σάφρα και το Αλ Κιμπάρ.
Αλλοι πιθανοί στόχοι είναι η 155η Ταξιαρχία της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του συριακού στρατού, που διοικείται από τον αδελφό του Ασαντ και θεωρείται υπεύθυνη για τη χημική επίθεση στην Γκούτα, καθώς και μονάδες της Σάμπια, της πολιτοφυλακής των Αλεβιτών που έχει κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων πέραν των προαναγγελθέντων στόχων (το λεγόμενο "mission creep"). Δεδομένου όμως ότι οι στρατιωτικοί διοικητές είναι εξαιρετικά απρόθυμοι να εμπλακούν στο συριακό χάος, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται σε αυτή την περίπτωση πιθανό.
Λυπάται η Μόσχα για την αναβολή της σύσκεψης με τις ΗΠΑ για το θέμα
Τη "λύπη" της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβάλουν μια διμερή συνάντηση με θέμα τη Συρία εξέφρασε η Μόσχα, όπως δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.
"Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθούν θέματα που συνδέονται με τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία", έγραψε ο Γκατίλοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω των "συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων" σχετικά με την επίθεση που φέρεται ότι έγινε με χημικά όπλα στη Συρία. Ο Γκατίλοφ έκανε σαφές στο μήνυμά του στο Twitter πως οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση για την αναβολή της συνάντησης μονομερώς.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε τη Δευτέρα το βράδυ, ότι υπάρχουν αναμφισβγητγητα στοιχεία που δείχνουν οτι έγιναν επιθέσεις με χημικά, για τις οποίες οι ΗΠΑ στρέφουν το δάκτυλο προς το καθεστώς Άσαντ
Κίνα και Ιράν απευθύνουν προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία
Μία επίθεση στη Συρία θα ήταν επικίνδυνη και ανεύθυνη, και ο κόσμος οφείλει να θυμηθεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που αποδείχθηκε ότι ήταν αναληθείς, αναφέρεται σε σχόλιο που μεταδόθηκε από το επίσημο κιινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, τα σχόλια του οποίου δεν έχουν τη βαρύτητα των επισήμων δηλώσεων, αλλά απηχούν τις απόψεις της κινεζικής ηγεσίας, οι δυτικές χώρες "σπεύδουν" να υιοθετήσουν συμπεράσματα σχετικά με το ποια πλευρά έκανε χρήση χημικών όπλων πριν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ολοκληρώσουν τις έρευνές τους.
"Αυτή η ρητορική, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ενίσχυση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, σημαίνει ότι έχουν βάλει το δάκτυλο στη σκανδάλη και θα πυροβολήσουν ακόμη και χωρίς την εντολή του ΟΗΕ", αναφέρεται στο σχόλιο του πρακτορείου Νέα Κίνα.
Το Πεκίνο έχει καλέσει όλες τις πλευρές να μην προκαταλάβουν τα συμπεράσματα της έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων και να επιδείξουν ηρεμία ως προς την εκτόξευση κατηγοριών.
"Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες με ανάλογες θέσεις να απόσχουν από εσπευσμένα πολεμικά εγχειρήματα και να αφήσουν τα Ηνωμένα Εθνη να παίξουν τον ρόλο τους στον προσδιορισμό της προσήκουσας στάσης", αναφέρεται στο σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων.
Η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία, έχουν προβάλει το βέτο τους σε κάθε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά του καθεστώτος Ασαντ. Προσπαθώντας να επιδείξει κάποιου είδους ουδετερότητα, το Πεκίνο επενδύει στην "πολιτική λύση" στην "κρίση" και ζητεί τον σχηματισμό "μεταβατικής κυβέρνησης".
Στην Τεχεράνη, έτερο σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, που βρίσκεται στην ιρανική πρωτεύουσα, ότι "η χρήση στρατιωτικών μέσων θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη Συρία, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή.
Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν "αποδείξεις" για την ευθύνη των σύρων ανταρτών στην επίθεση με χημικά όπλα και ότι αυτές παρουσιάσθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Ρωσία. Υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι "εύθραυστη", απηύθυνε έκκληση για την επίδειξη "σωφροσύνης" τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ, όσο και ευρωπαϊκών χωρών , τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χρήση στρατιωτικής βίας.