Συρία: Δείγματα και μαρτυρίες συνέλεξαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Συρία επέστρεψαν το απόγευμα στο ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό, αφού επισκέφθηκαν μια τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε χρήση χημικών όπλων, κοντά στην πρωτεύουσα.

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την επίσκεψή τους στο προάστιο Μουανταμίγια, η οποία έγινε μετά από επίθεση ελεύθερων σκοπευτών εναντίον τους, αλλά ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι "παρά τις πολύ δύσκολες περιστάσεις, οι απεσταλμένοι κατάφεραν να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν με μάρτυρες, με επιζώντες και με γιατρούς και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα" (φωτ).

Ο Οργανισμός εξέφρασε επίσης την έντονη διαμαρτυρία του- τόσο στη συριακή κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση- μετά τα πυρά που δέχτηκε η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών, γεγονός για το οποίο αλληλοκατηγορούνται το καθεστώς και οι αντάρτες.

Οι επιθεωρητές εκτιμούν, ότι ένα από δυσκολότερα εμπόδια που θα συναντήσουν στην προσπάθειά τους να συλλέξουν στοιχεία, είναι η πρόσβαση  στις περιοχές των ανταρτών, στις οποίες η συριακή κυβέρνηση δεν παρέχει  εγγυήσεις για ασφάλεια.

Όσαν αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε ότι "Θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο μέχρι να δώσει την πρώτη εκτίμησή του  ο Δρ. Όκε Σέλστρεμ",  ο επικεφαλής των επιθεωρητών.  

Επίσης, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές μπορούν  να συλλέξουν τα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα για να διερευνήσει την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα  παρά τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει, απαντώντας έτσι στη Βρετανία, η οποία δήλωσε χθες  ότι τα στοιχεία από την επίθεση μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί από το καθεστώς. 

"Μολονότι πέρασαν κάποιες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι πεπεισμένος ότι η ομάδα θα μπορέσει να εξασφαλίσει και να αναλύσει τα στοιχεία που απαιτείται για την έρευνά της όσον αφορά το περιστατικό της 21ης Αυγούστου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, σε δημοσιογράφους.