Προετοιμάζονται για επέμβαση στη Συρία

Διεργασίες για επέμβαση στη Συρία βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία φέρονται έτοιμες να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις μετά τη θηριωδία από τις  δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά πολιτών

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μια ενδεχόμενη συντονισμένη διεθνή απάντηση στη χρήση χημικών όπλων που φέρεται να εξαπολύθηκε εναντίον αμάχων στη Συρία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Ολάντ συζήτησαν πιθανές απαντήσεις της διεθνούς κοινότητας και συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά", ανέφερε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για τη χρήση χημικών όπλων που φέρεται να έκαναν οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά πολιτών κοντά στη Δαμασκό την Τετάρτη, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για τη συζήτηση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι "κάθε ώρα μετράει" για την έρευνα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι είναι ήδη πολύ αργά.

"Κάθε ώρα μετράει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση", τόνισε ο Μπαν Κι-μουν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της αποστολής επιθεώρησης του ΟΗΕ στην περιοχή κοντά στη συριακή πρωτεύουσα όπου σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης έγινε χρήση χημικών όπλων.

Το καθεστώς της Δαμασκού έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή αυτή, αλλά οι δυτικές χώρες, ανάμεσά τους ΗΠΑ και Βρετανία, εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το καθεστώς καθυστέρησε να δώσει άδεια στους εμπειριογνώμονες του ΟΗΕ να επισκεφτούν τον τόπο της επίθεσης, επιτρέποντας έτσι να χαθούν στοιχεία.

"Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Συρία", τόνισε ο Μπαν Κι-μουν, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ πρέπει να έχουν "ελεύθερη πρόσβαση" στον τόπο της επίθεσης ώστε να διεξαγάγουν μια "πλήρη, απρόσκοπτη και σε βάθος έρευνα".

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε ατιμώρητο αυτό που φαίνεται ότι είναι ένα σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στη γενέτειρά του Νότια Κορέα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για 3.600 ανθρώπους με "νευροτοξικά συμπτώματα" που έφθασαν σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού. Από αυτούς, οι 355 έχασαν τη ζωή τους.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε την Κυριακή στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, όσον αφορά την επίθεση που φέρεται να διενεργήθηκε με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, πως "η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να γίνεται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", απορρίπτοντας ωστόσο εμμέσως κάθε άμεση δράση από τη Γαλλία.

"Έχουμε μία απαίτηση, η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να μπορέσει να κάνει την έρευνά της πλήρως, ελεύθερα και γρήγορα ώστε να αποδειχθεί η αλήθεια", δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Αυστραλίας Ντέιβιντ Κάμερον και Κέβιν Ραντ και με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

"Αποδεικνύεται πως, χωρίς αμφιβολία, σίγουρα στην πράξη, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του", συνέχισε ο Ερό.

"Όταν η έρευνα αυτή τελειώσει, αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα μία σταθερή απόφαση, μία σαφή απόφαση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να γίνεται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε.

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα πως οι αποδείξεις για την επίθεση με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί πριν από μια επίσκεψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ στην περιοχή.

Η Συρία συμφώνησε να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν τη Δευτέρα την περιοχή όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση με αέρια με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους την περασμένη Τετάρτη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η κίνηση αυτή της συριακής κυβέρνησης είναι ανεπαρκής, λέγοντας πως αν οι Σύροι δεν είχαν τίποτε να κρύψουν θα είχαν επιτρέψει την είσοδο των επιθεωρητών πέντε ημέρες πριν, όταν εξαπολύθηκε η επίθεση.