Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα επισκέφθηε σήμερα το Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, για ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης, μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών στην Ουκρανία τα τελευταία επτά χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής πρεσβείας στο Κίεβο, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διαχείριση πυρηνικών καταστροφών.
Ο Κισίντα συναντήθηκε με το διευθυντή του σταθμού του Τσερνόμπιλ, ενώ αύριο θα έχει συνομιλίες στο Κίεβο με τον ουκρανό ομόλογό του Λεονίντ Κοζάρα.
Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ διαφορετικά, τα δυο δυστυχήματα είναι οι μοναδικές πυρηνικές καταστροφές που τις έχουν κατατάξει στο επίπεδο 7, το ανώτερο επίπεδο της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων (INES).
Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έγινε στις 26 Απριλίου του 1986 και, συνολικά, κόστισε τη ζωή σε 50 ανθώπους. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.
Η πρώτη έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του εργοστασίου της Φουκουσίμα σημειώθηκε στις 13 Μαρτίου του 2011- μια μέρα μετά τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι- και η ραδιενέργεια που εκλύθηκε σε μία ώρα αντιστοιχούσε στο ανώτατο ετήσια αποδεκτό όριο.
Έκτοτε, σημειώνονται συνεχώς εκκλήσεις ραδιενεργών υδάτων και δεν έχει γίνει τελικός απολογισμός της τεράστιας- ούτως ή άλλως - καταστροφής.
Άμεσα συνδεδεμένοι θάνατοι με την έκρηξη δεν καταγράφηκαν αλλά - σύμφωνα με μελέτη για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον πληθυσμό της περιοχής- 18 άνθρωποι πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς.