Η απεσταλμένη του Μπαν Κι Μουν, ειδική σε θέματα αφοπλισμού, 'Αντζελα Κέιν, έφθασε σήμερα στη Δαμασκό, με σκοπό για να πείσει την κυβέρνηση του Μπασάρ 'Ασαντ να επιτρέψει την πρόσβαση της διεθνούς επιτροπής στο χώρο της εικαζόμενης χημικής επίθεσης.
Την ίδια ώρα, ο πόλεμος των "αλληλοκατηγοριών" και των ευθυνών για τους εκατοντάδες νεκρούς της επίθεσης της 21ης Αυγούστου στο προάστιο της Γούτα, συνεχίζεται.
Η αντιπολίτευση και σύσσωμη σχεδόν η Δύση- μαζί με την Τουρκία- υποδεικνύουν ως ηθικό αυτουργό της χημικής επίθεσης τον Σύρο Πρόεδρο. Ταυτόχρονα, ο στόλος των ΗΠΑ διενεργεί ελιγμούς στη Μεσόγειο θάλασσα, έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να αρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας.
Από την πλευρά του, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δηλώνει "αθώος" και, μαζί με την σύμμαχο Ρωσία, κατηγορεί του αντάρτες για το μακελειό.
Ως επιβεβαίωση του καθεστώτος, η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε σήμερα ότι μονάδες του συριακού κυβερνητικού στρατού, ανακάλιψαν στο προάστιο της Δαμασκού Ντζομπάρ, αποθήκη με αντίδοτα για θεραπεία και προφύλαξη από δηλητηρίαση με χημικές ουσίες.
Στα κουτιά με τα φάρμακα, γράφει ότι έχουν παρασκευαστεί από "φαρμακευτική εταιρεία σύμπραξης Κατάρ-Γερμανίας", ενώ νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι στην αποθήκη βρέθηκαν αρκετά δοχεία τα οποία περιείχαν πολεμικές δηλητηριώδεις ουσίες, με την επιγραφή "Κατασκευάστηκε στη Σαουδική Αραβία".
Αρκετοί πάντως αναλυτές αναρωτιούνται για την επιτυχία της προσπάθειας της Κέην για διαπραγματεύσεις με τον Άσαντ.
Οι αποστολές των διεθνών παρατηρητών στη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν όλες αποτυχημένες ενώ ο τελευταίος ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Κόσμου, Λακτάρ Μπραχίμι, έκανε "μια τρύπα στο νερό" . Μάλιστα, στα τέλη Μαΐου είχε ανακοινώσει την απόφασή του να παραιτηθεί , λόγω του αδιεξόδου που αντιμετώπισε στην διαμεσολάβησή του, αλλά παρέμεινε στη θέση του, μετά από πιέσεις του Μπαν Κι Μουν.