Περίεργη ησυχία στο Κάιρο, παρά την αποφυλάκιση Μουμπάρακ

Τα τελευταία 2 χρόνια, παραδοσιακά, στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, κάθε Παρασκευή μετά την πρωινή προσευχή, πραγματοποιούνται μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. 

Η χθεσινή αποφυλάκιση του Χόσνι Μουμπάρακ είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία για νέα αιματοχυσία στους δρόμους του Καΐρου σήμερα, καθώς πολλοί φοβούνταν πως η μουσουλμανική αδελφότητα και οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι θα αντιδρούσαν δυναμικά, αφού πιστεύουν πως η μεταβατική στρατιωτική κυβέρνηση βρίσκεται υπό την επιρροή του παλαιού καθεστώτος.

Μάλιστα, μια συμμαχία υποστηρικτών του ανατραπέντα ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσε σε νέες κινητοποιήσεις την "Παρασκευή των Μαρτύρων". 

Η "Εθνική Συμμαχία για την Υποστήριξη της Νομιμότητας" απηύθυνε κάλεσμα , λέγοντας ότι "θα παραμείνουμε ανυποχώρητοι στο δρόμο για να ανατρέψουμε το πραξικόπημα του στρατού".

Αντίθετα όμως με τις αναμενόμενες νέες ταραχές, και παρά την Παρασκευή, μια περίεργη ησυχία επικρατεί στους δρόμους του Καΐρου.  

Νωρίτερα, μερικές εκατοντάδες ακτιβιστές και οπαδοί του Μόρσι διαδήλωσαν στους δρόμους της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στη συνέχεια διαλύθηκαν χωρίς αν υπάρξουν επεισόδια (φωτ). 

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων μοιάζει να έχει αποδιοργανωθεί. Τα λιγοστά ηγετικά στελέχη που δεν βρίσκονται φυλακισμένα, τηρούν επιφυλακτική στάση και τα μεσαία στελέχη λένε πως το κίνημα έχει παραλύσει, καθώς δεν λαμβάνουν πλέον "γραπτές" οδηγίες για την οργάνωση των διαδηλώσεων, ενώ παρακολουθούνται και τα τηλέφωνά τους. 

Επιπλέον, πέρα από τα σκληροπυρηνικά κι αποφασισμένα στελέχη της Αδελφότητας, οι υποστηρικτές του Μόρσι φοβούνται να κατέβουν στους δρόμους εξαιτίας του γεγονότος ότι η νέα στρατιωτική εξουσία έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να διατάσσει την αστυνομία να ανοίγει άμεσα πυρ εναντίον των  διαδηλωτών. 

Αναλυτές προβλέπουν την σταδιακή επιστροφή της Αδελφότητας στην παρανομία, στην οποία βρισκόταν στο μεγαλύτερο μέρος της 85χρονης δραστηριότητάς της. Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν φόβοι ότι  τα πιο ριζοσπαστικά και φανατισμένα μέλη της θα στραφούν στην ισλαμιστική τρομοκρατία.

 

Εν τω μεταξύ, ο 85χρονος Μουμπάρακ - ο οποίος πέρασε τη νύχτα φρουρούμενος σε στρατιωτικό νοσοκομείο - στις 25 Αυγούστου θα βρεθεί ξανά στο δικαστήριο, αντιμέτωπος με την κατηγορία της δολοφονίας 800 διαδηλωτών.