Κίνα: Ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη του “πριγκιπούλη” Μπό Ξιλάι

Στο δικαστήριο της Ξινάν, στην ανατολική Κίνα, διεξάγεται η δίκη για την πλέον πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς των τελευταίων ετών στις τάξεις του κομμουνιστικού κόμματος.

 

Ο 64χρονος Μπο Ξιλάι, πρώην υπουργός Εμπορίου και ανώτατο τοπικό στέλεχος στις πόλεις  Νταλιάν και Τσονγκτσίνγκ,  κατηγορείται εκτός των άλλων για κατάχρηση εξουσίας και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κι είναι αντιμέτωπος με την θανατική ποινή.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που καταγγέλλουν  πολιτική δίωξη και ζητούν την απελευθέρωση του. Διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι η δίωξη του Ξιλάι έχει πολιτικά κίνητρα,  διότι ανήκει στην μαοϊστική-αριστερή τάση που ήρθε αντιμέτωπη με την επίσημη γραμμή του κόμματος για την οικονομία των αγορών.

Ο Μπο Ξιλάι ανήκει στην γενιά των "πριγκιπούληδων", των υψηλόβαθμων στελεχών του κομμουνιστικού κόμματος, που απολάμβαναν τα προνόμια των αξιωμάτων τους.

Διετέλεσε Υπουργός Εμπορίου την περίοδο 2004-2007 αλλά έγινε δημοφιλής από τη στιγμή που ανέλαβε κυβερνήτης στην επαρχία Σαντόνγκ, στα νοτιοανατολικά της χώρας: Έσπασε το απόστημα της τοπικής μαφίας κι απεκατέστησε τα κοινωνικά προγράμματα της εργατικής τάξης.

Ο Ξιλάι βρέθηκε στη δίνη των σκανδάλων, λίγους μήνες πριν θέσει υποψηφιότητα στο πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος και συνελήφθη την άνοιξη του 2012.

Αρχικά, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε  δεκαπενταετή κάθειρξη ο αστυνομικός διευθυντής και δεξί χέρι του Ξιλάι, Γιανγκ Λιγιούν, για τη δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία και καθηγητή αγγλικών, Νιλ Χέιγουντ, το Νοέμβριο του 2011. 

Στη συνέχεια, αποδείχθηκε ότι συνεργός στο φόνο ήταν η σύζυγος του Ξιλάι, Γκου Καϊλάι, η οποία καταδικάστηκε  σε ισόβια.

Το τελειωτικό κτύπημα για τον ίδιο ήρθε με την κατηγορία για παράνομη υποκλοπή συνομιλιών στελεχών του ΚΚΚ φθάνοντας στο ανώτατο κλιμάκιο, του πρώην Προέδρου Χου Ζιντάο.

 

Η δική θα διαρκέσει δύο ημέρες, ενώ η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.