Σε “κατ’ οίκον κράτηση” ο Μουμπάρακ, μετά την αποφυλάκισή του

Την αποφυλάκιση του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε δικαστήριο της χώρας, όπως δήλωσε ο συνήγορός του. Ο Μουμπάρακ θα αποφυλακιστεί “πιθανότατα αύριο” κάτι που πλέον επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι  η εισαγγελία δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αποφυλάκισης του Μουμπάρακ.

"Η απόφαση για την αποφυλάκιση του Μουμπάρακ που εκδόθηκε σήμερα είναι οριστική και η εισαγγελία δεν μπορεί να την εφεσιβάλει", δήλωσε ο δικαστής Άχμεντ ελ Μπαχράουι, ο δικαστικός λειτουργός που είχε αναλάβει την υπόθεση του πρώην προέδρου.

Εν τω μεταξύ, το γραφείο του μεταβατικού πρωθυπουργού της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου πρόκειται να τεθεί σε κατ' οίκον κράτηση από τις ένοπλες δυνάμεις,  "στο πλαίσιο του νόμου περί εκτάκτου ανάγκης" που επικρατεί στη χώρα.

Ο Μουμπάρακ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον Φεβρουάριο του 2011 από το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης, πρωτεργάτες του οποίου αναδείχθηκαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. 

Τώρα-  με τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να κρατείται από τις 3 Ιουλίου σε μυστική τοποθεσία και περίπου 2000 Αδελφοί Μουσουλμάνοι να έχουν χάσει τη ζωή τους στα τελευταία βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο - η ανακοίνωση της αποφυλάκισης του Μουμπάρακ αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό από τους διεθνείς αναλυτές, που εκφράζουν φόβους ότι- με αφορμή αυτή την είδηση- η χώρα θα συρθεί σε κανονικό εμφύλιο.

 
Σημειώνεται ότι ο Μουμπάρακ αντιμετωπίζει ακόμη μια επαναληπτική δίκη για συνενοχή στις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, που οδήγησε στην ανατροπή του.

Πέρυσι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη επειδή απέτυχε να εμποδίσει το θάνατο των διαδηλωτών, ωστόσο το δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεσή του και διέταξε την επανάληψη της δίκης.