Διεθνής κατακραυγή για την αιματοχυσία στην Αίγυπτο

Με έντονο τρόπο καταδικάζει η διεθνής κοινότητα την αιματοχυσία που συνεχίζεται στην Αίγυπτο, με τις εχθροπραξίες ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι και δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας να μαίνονται αδιάκοπα, έχοντας φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, έκανε λόγο για”γενοκτονία”, αναφερόμενος στην καταστολή από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του Μόρσι.

“Είναι απαράδεκτο, καταδικάζουμε αυτή την γενοκτονία”, είπε ο Μοράλες σε ομιλία του χθες με την ευκαιρία μιας εθνικής εορτής στην κυριότερη πλατεία της πρωτεύουσας Λα Παζ. “Πώς είναι δυνατόν να γίνεται μια τέτοια σφαγή; Για εμένα, με συγχωρείτε για την έκφραση, πρόκειται για μια γενοκτονία”, συνέχισε. “Καταδικάζουμε, απορρίπτουμε, αποκρούουμε κατηγορηματικά και πάνω απ' όλα, εκφράζουμε όλη την αλληλεγγύη μας στους λαούς, οι οποίοι, όπως ο αιγυπτιακός λαός, αγωνίζονται για την δημοκρατία”.

Όμως και η Κούβα καταδίκασε χθες τις “ενέργειες βίας” που προκάλεσαν το θάνατο “αθώων πολιτών” στην Αίγυπτο, απευθύνοντας έκκληση να αναζητηθεί μία λύση “χωρίς καμιά ξένη ανάμιξη” στην κρίση η οποία έχει ξεσπάσει στη χώρα, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ταυτόχρονα, η διπλωματία της Κούβας εξέφρασε την “εμπιστοσύνη μας στη δυνατότητα του αιγυπτιακού λαού να βρει μια λύση ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση χωρίς καμιά ανάμιξη από το εξωτερικό”, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, καταδίκασε τη βία στην Αίγυπτο "από όπου και αν προέρχεται, την πλευρά των διαδηλωτών ή της αστυνομίας" και κατήγγειλε τις “απαράδεκτες” επιθέσεις κατά θρησκευτικών χώρων, όπως τζαμιά και χριστιανικές εκκλησίες. Ο  Χέιγκ έκανε αυτές τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Ναμπίλ Φαχμί, ανέφερε το Φόρειν Όφις σε ανακοίνωσή του. Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, επίσης, "τόνισε την ανάγκη για επείγουσα δράση από όλα τα μέρη ώστε να σταματήσει η βία και να επιτρέψουν οι αντιμαχόμενοι στο διάλογο".

Την ίδια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη και το Ικόνιο της Τουρκίας χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Μόρσι, καταδικάζοντας τις “σφαγές” του στρατιωτικού καθεστώτος.

“Κάτω ο αλ Σίσι, ο Μόρσι στην εξουσία!”, φώναζαν οι περίπου 4.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά σε ένα τέμενος στην συνοικία Εμινενού, στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ανεμίζοντας σημαίες της Αιγύπτου, οι διαδηλωτές κάλεσαν εξάλλου τον μουσουλμανικό κόσμο να “σπεύσει σε βοήθεια του αιγυπτιακού λαού ο οποίος σφαγιάζεται”.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους ενάντια στη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου, ανακαλώντας για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στο Κάιρο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων την Τετάρτη.