Με μεγάλη ανησυχία παρακαλούν όλες οι κυβερνήσεις τα δραματικά γεγονότα στην Αίγυπτο, καταδικάζοντας απερίφραστα την στρατιωτική και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 600 πολίτες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.
Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο, ανακοίνωσε σήμερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, για να συζητήσουν το θέμα της Αιγύπτου .
"Προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η μεσολάβηση απέτυχε επειδή ο στρατός δεν δέχθηκε να κάνει κανένα συμβιβασμό", αναφέρει η Μπονίνο σε σχόλιά της στον ιστότοπο Affaritaliani.it. "Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προβλέπεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη".
Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας στην Αίγυπτο ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε "να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος" στην Αίγυπτο και κάλεσε στα Ιλίσια Πεδία τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στο Παρίσι.
Από την πλευρά της, η Ρωσία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο εξαιτίας των "ταραχών" που πλήττουν τουριστικές περιοχές.
Επίσης, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Λονδίνο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του μεταφερθεί η "βαθιά ανησυχία" της βρετανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη χώρα του. Το Λονδίνο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να ενεργούν "με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση".
Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παροχή βοήθειας προς το Κάιρο ενώ η Κίνα εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" της και κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. Το Πεκίνο και το Κάιρο έχουν ενισχύσει σημαντικά τις οικονομικές σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια και ο πρόεδρος Μόρσι είχε επισκεφθεί τον Αύγουστο του 2012 την Κίνα.