Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα, του twitter, εξέφρασε τη στήριξη του προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Οι άνθρωποι που πιστεύουν στο μουσουλμανισμό θα παλέψουν για τα δημοκρατικά τους δικαιώματα", ήταν η ακριβής φράση του. Η ανάρτηση έγινε στην τουρκική γλώσσα. Σύντομα, όμως, μεταφράστηκε στα αγγλικά και έκανε το γύρο του διαδικτύου από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού.
Η Τουρκία έχει συμφέροντα στην περιοχή και το διάστημα πριν από τις ταραχές, οι δύο χώρες είχαν έρθει πολύ κοντά, καθώς Ερντογάν και Μόρσι έχτιζαν αγαστή σχέση.
Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε ο Ερντογάν
Να συγκληθεί σύντομα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να λάβει μέτρα μετά τη "σφαγή", όπως τη χαρακτήρισε στην Αίγυπτο ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Εκείνοι που παραμένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτή τη σφαγή είναι το ίδιο ένοχοι με εκείνους που την διέπραξαν. Το ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να συγκληθεί σύντομα", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την καταστολή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση των διαδηλώσεων υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.
"Είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στην ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ που μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.
Ανάλογη ήταν η στάση και του Μπαχρέιν που δήλωσε ότι «τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν στην Αίγυπτο για την αποκατάσταση της τάξης ανταποκρίνονται στο αίτημα των πολιτών να έχει το κράτος το δικαίωμα προστασίας τους».
Η άνοδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο από το 2011 προκάλεσε ανησυχία στα περισσότερα αραβικά κράτη του Κόλπου, μεταξύ τους και στα ΗΑΕ. Λίγες μέρες μετά την ανατροπή του Μόρσι τον περασμένο μήνα, τα ΗΑΕ πρόσφεραν τρία δισεκατομμύρια δολάρια ως ενίσχυση στην αιγυπτιακή οικονομία, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.
Τα χθεσινά επεισόδια καταδίκασε το Κατάρ, που υποστήριξε την κυβέρνηση Μόρσι, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο, ενώ η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει την παροχή βοήθειας προς το Κάιρο.