Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος – Παραιτήθηκε ο Ελ Μπαραντέι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,από σήμερα το απόγευμα και για ένα μήνα, κηρύχθηκε η Αίγυπτος, ενώ η αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών Αδελφών Μουσουλμανων από τον στρατό συνεχίζεται στο Κάιρο και σε άλλες μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις.

H  αιγυπτιακή κυβέρνηση διέταξε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο και 10 επαρχίες αλλά οι οπαδοί του Μόρσι δεν φαίνονται διατεθιμένοι να υποχωρήσουν.

Το μέτρο αυτό, εκτός από το Κάιρο, θα ισχύσει στις επαρχίες της Γκίζας, της Αλεξάνδρειας, του Μπένι Σουέιφ, της Μίνιας, του Ασιούτ, του Σόχαγκ, της Μπεχέιρα, του Βόρειου και του Νότιου Σινά, του Σουέζ και της Ισμαηλίγιας, δηλαδή στις 11 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου.

“Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, απαγορεύτηκαν τα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Αιγύπτου, για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις οπαδών του Μόρσι στα καλέσματα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τις επίσημες κρατικές πηγές είναι 149 αλλά διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις και ειδησιογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι τα θύματα ξεπερνούν τα 200. Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες – αριθμοί οι οποίοι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Εν μέσω αυτού του προ-εμφυλιακού κλίματος, παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης Μοχαμεντ Ελ Μπαραντέι, ηγετική φιγούρα της Αραβικής Άνοιξης πριν από 2 χρόνια.  Στην επιστολή επιστολή παραίτησής του, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμνετ Ελ Μπαραντέι λέει  ότι υπήρξαν ειρηνικές επιλογές για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης.

"Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των  οποίων φοβάμαι" αναφέρει ο Αιγύπτιος πολιτικός, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. "Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα", τονίζει.

 

Κατά τη διάρκεια των ταραχών που σημειώνονται σε όλη την Αίγυπτο, έπεσε νεκρός από σφαίρες ο  εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Sky News, Μικ Ντιν, 61 ετών ενώ στο Κάιρο έχουν πυρποληθεί πολλές εκκλησίες των Κοπτών.  

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων  σε όλη την Αίγυπτο παραμένει αδιευκρίνιστος.  

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος μέτρησε τα πτώματα σε τρία αυτοσχέδια νεκροτομεία- τουλάχιστον 124 οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκαν  στη μία από τις δύο πλατείες του Καΐρου, την Ραμπάα αλ-Ανταουίγια , χωρίς να λαμβάνει υπόψη ενδεχόμενους νεκρούς στην άλλη πλατεία που είχαν καταλάβει οι οπαδοί του Μόρσι στο Κάιρο, την πλατεία Νάχντα, ούτε αυτούς από τις συγκρούσεις που σημειώνονται στη χώρα.

Ανάμεσα στους νεκρούς της στρατιωτικής επέμβασης είναι και η 17χρονη Ασμάα ελ Μπελτάγκι, η ανήλικη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το κορίτσι σκοτώθηκε σήμερα με δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, όταν η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αδελφότητας. 

Στην επαρχία Φαγιούμ, στα νότια του Καΐρου,υπάρχουν 35 νεκροί,  όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου MENA και άλλα πέντε θύματα έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές του Σουέζ.

Τερματισμό της βίας ζητά η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα, η οποία είχε αποπειραθεί να διαμεσολαβήσει για να αποφευχθεί μια δραματική κλιμάκωση των υποστηρικτών του Μόρσι και της νέας κυβέρνησης, καταδίκασε τα χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την προσφυγή του αιγυπτιακού στρατού στη βία εναντίον των διαδηλωτών και διακήρυξε ότι διαφωνεί με την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα,  λέγοντας ότι το μόνο που θα επιτευχθεί με τη βία είναι να καταστεί πιο δύσκολη η επιστροφή στο δρόμο για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Η ΕΕ χαρακτήρισε "εξαιρετικά ανησυχητικές" τις πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς στο Κάιρο και κάλεσε όλα τα μέρη "να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς "καταδίκασε αυστηρά" την επέμβαση της αστυνομίας και κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να "εξασφαλίσει σε όλους τους Αιγύπτιους (...) την ελευθερία να διαδηλώνουν ειρηνικά". "Είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης να βρει μια δίκαιη και ειρηνική διέξοδο στη σημερινή κρίση", τόνισε.

Στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε "όλες τις πολιτικές δυνάμεις" στην Αίγυπτο "να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας".

Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η "σφαγή" στην Αίγυπτο, λέγοντας πως η διεθνής σιωπή άνοιξε το δρόμο για την άσκηση της βίαιης καταστολής από τις αιγυπτιακές αρχές.

Η Τεχεράνη καταδίκασε επίσης τη "σφαγή" που εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο, με ανακοίνωσή της η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το πρακτορείο FARS.

"Το Ιράν παρακολουθεί από κοντά τα πικρά γεγονότα της Αιγύπτου, κατακρίνει τις βίαιες ενέργειες,που ενισχύουν την πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου στη μεγάλη ισλαμική χώρα της Αιγύπτου",αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Το Κατάρ, βασικός υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατήγγειλε επίσης έντονα την επέμβαση της αιγυπτιακής αστυνομίας εναντίον των οπαδών του Μόρσι.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ καταδίκασε επίσης σήμερα τα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο εκτιμώντας πως "η κύρια ευθύνη" ανήκει στο καθεστώς.

"Παρακολουθούμε την κατάσταση με άκρα ανησυχία. Είναι ολοένα και πιο φανερό πως το πάνω χέρι το έχουν οι δυνάμεις αυτών που θέλουν να φτάσουν στα άκρα", πρόσθεσε ακόμη ο σουηδός υπουργός.

Στο Λονδίνο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε "τη χρήση βίας για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις" των οπαδών του Μόρσι και κάλεσε "τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με αυτοσυγκράτηση". Σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, εξέφρασε την  "βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στην Αίγυπτο".