Παρατείνεται η κράτηση του Μόρσι

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία, η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί την κατάσταση στην Αίγυπτο, η οποία - από την ανατροπή και φυλάκιση του προέδρου Μόρσι στις 3 Ιουλίου από τον στρατό- είναι έκρυθμη.

 

Χιλιάδες υποστηρικτές του μουσουλμάνου ανατραπέντος προέδρου  συνεχίζουν να διαδηλώνουν στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα, ενώ ο στρατός έχει δώσει "τελεσίγραφο" για να την διάλυση τους.

 

Την ίδια ώρα, και ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή επέμβαση της αστυνομίας, η αιγυπτιακή δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέτεινε κατά 15 ημέρες την προσωρινή κράτηση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι , οποίος κρατείται σε μυστική τοποθεσία από τον στρατό. 

Η ανακοίνωση αυτή, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις του στρατού ότι θα ανοίξει πύρ,  εγείρει φόβους για νέο μακελειό,  στο ήδη αιματοβαμμένο Κάιρο.

Η αστυνομία είναι εν αναμονή εντολής να περικυκλώσει τις πλατείες, ώστε να απομακρυνθούν οι διαδηλωτές, οι οποίοι συνεχώς πληθαίνουν, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι κατηγορίες

Ο Μόρσι τέθηκε επισήμως υπό προσωρινή κράτηση στις 26 Ιουλίου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πιθανολογούμενη εμπλοκή σε φονικές επιχειρήσεις- που αποδίδονται στην Χαμάς- κατά την διάρκεια της εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ,  το 2011.

Οι κατηγορίες αφορούν ιδιαιτέρως την βοήθεια που φέρεται ότι του παρείχε η Χαμάς για να δραπετεύσει από φυλακή στην οποία τον είχε κλείσει το καθεστώς Μουμπάρακ στις αρχές του 2011, λίγο πριν ο τελευταίος εκδιωχθεί από την εξουσία.

Πολλά άλλα ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων τελούν επίσης υπό προσωρινή κράτηση ή καταζητούνται από την δικαιοσύνη.

Επίσης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Αδελφών Μουσουλμάνων, μεταξύ των οποίων ο ανώτατος ηγέτης τους Μοχάμεντ Μπαντίε, αναμένεται να δικαστούν από τις 25 Αυγούστου για "υποκίνηση στον  φόνο" διαδηλωτών που τάσσονταν κατά του Μόρσι.