Τυνησία: Δεκάδες χιλιάδες ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης

Περισσότεροι από 40.000 διαδηλωτές, οπαδοί της αντιπολίτευσης, γέμισαν τους δρόμους της Τύνιδας, της πρωτεύουσας της Τυνησίας το βράδυ της Τρίτης απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του ισλαμικού κινήματος Εναχντά.

Το πλήθος συνέχισε να συρρέει στον τόπο της συγκέντρωσης λίγο μετά τις 22:20 τοπική ώρα (21:20 GMT) στο προάστιο Μπάρμπο, της Τύνιδας, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Τυνησίας και φώναζαν "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος" ή "η κυβέρνηση θα πέσει σήμερα".

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του βουλευτή της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Μπράχμι, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 25 Ιουλίου καθώς και του στελέχους της αντιπολίτευσης, Τσόκρι Μπελαίντ ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε πριν από έξι μήνες, στις 6 Φεβρουαρίου. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση που πραγματοποίησε η αντιπολίτευση στην πρωτεύουσα της Τυνησίας από τότε που άρχισε η πολιτική κρίση στην χώρα πριν από δύο εβδομάδες.

Κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος Εναχντά πάντως χαρακτήρισε "απαράδεκτο πραξικόπημα" την αναστολή των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης, που αποφασίστηκε μέχρις ότου οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το πάγωμα των εργασιών της εθνοσυνέλευσης, αποφασίστηκε από τον πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης Μουσταφά Μπεν Τζαφάρ, που είναι κυβερνητικός σύμμαχος των ισλαμιστών.

"Η απόφαση του Μπεν Τζαφάρ είναι ένα εσωτερικό πραξικόπημα. Είναι ένα απαράδεκτο πραξικόπημα" είπε ο Νετζίμπ Μράντ του ισλαμικού κόμματος Εναχντά μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Το κόμμα του Μπεν Τζαφάρ, αποτελεί τμήμα του κυβερνητικού συνασπισμού του Εναχντά, τον οποίο η κοσμική αντιπολίτευση θέλει να εκδιώξει από την εξουσία, ζητώντας ταυτόχρονα και τη διάλύση της Συντακτικής Συνέλευσης.